Обележено 20 година од установљења локалног омбудсмана Града Крагујевца

Двадесет година од оснивања институције омбудсмана у Крагујевцу обележено је данас Свечаном академијом у „Књажевско-српском театру“ у овом граду. На догађају се, у име министра државне управе и локалне самоуправе др Александра Мартиновића, обратила државни секретар Маја Мачужић Пузић, која је указала на то да је први омбудсман у Републици Србији изабран управо у Крагујевцу, као локални омбудсман, те да је до данас овај институт успостављен у општинама и градовима који територијално и по броју становника покривају приближно половину територије наше земље.

Она је истакла да је институција омбудсмана, као важан елемент у државама заснованим на демократији, владавини права, поштовању људских права и основних слобода и доброј управи, данас широко распрострањена, те да је, што је најважније, задржала своју основну функцију – заштиту људских права.

„Успостављање локалних омбудсмана омогућило је да ова институција буде доступнија грађанима и допринело већој и ефикаснијој заштити грађанских права на локалном нивоу. Улога локалног омбудсмана је да, снагом свог личног ауторитета који ужива у друштву, у нарочитом савезништву са јавношћу, доприноси остваривању и заштити људских права и слобода, настојећи да отклони или спречи незаконито, неправилно и рђаво поступање органа управе“, поручила је Мачужић Пузић, и додала да су непристрасност и независност најзначајнији принципи његовог деловања.

Она је подсетила и на то да закон предвиђа могућност да две или више јединица локалне самоуправе донесу одлуку о установљавању заједничког локалног омбудсмана, чиме се, како је навела, повећава заштита и унапређују људска и мањинска права и основне слободе, а истовремено успоставља делотворнија међусобна сарадња и подршка локалних заштитника грађана.

Данашњу Свечану академију отворио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић, а у наставку догађаја присутнима су се обратили и заштитник грађана Републике Србије Зоран Пашалић, локални омбудсман града Крагујевца Јелена Миливојевић, као и председник Скупштине Удружења омбудсмана Србије Јован Кнежевић.

Фото галерија – извор Танјуг и Лазар ЛазаревићSkip to content