Obeleženo 20 godina od ustanovljenja lokalnog ombudsmana Grada Kragujevca

Dvadeset godina od osnivanja institucije ombudsmana u Kragujevcu obeleženo je danas Svečanom akademijom u „Knjaževsko-srpskom teatru“ u ovom gradu. Na događaju se, u ime ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića, obratila državni sekretar Maja Mačužić Puzić, koja je ukazala na to da je prvi ombudsman u Republici Srbiji izabran upravo u Kragujevcu, kao lokalni ombudsman, te da je do danas ovaj institut uspostavljen u opštinama i gradovima koji teritorijalno i po broju stanovnika pokrivaju približno polovinu teritorije naše zemlje.

Ona je istakla da je institucija ombudsmana, kao važan element u državama zasnovanim na demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda i dobroj upravi, danas široko rasprostranjena, te da je, što je najvažnije, zadržala svoju osnovnu funkciju – zaštitu ljudskih prava.

„Uspostavljanje lokalnih ombudsmana omogućilo je da ova institucija bude dostupnija građanima i doprinelo većoj i efikasnijoj zaštiti građanskih prava na lokalnom nivou. Uloga lokalnog ombudsmana je da, snagom svog ličnog autoriteta koji uživa u društvu, u naročitom savezništvu sa javnošću, doprinosi ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, nastojeći da otkloni ili spreči nezakonito, nepravilno i rđavo postupanje organa uprave“, poručila je Mačužić Puzić, i dodala da su nepristrasnost i nezavisnost najznačajniji principi njegovog delovanja.

Ona je podsetila i na to da zakon predviđa mogućnost da dve ili više jedinica lokalne samouprave donesu odluku o ustanovljavanju zajedničkog lokalnog ombudsmana, čime se, kako je navela, povećava zaštita i unapređuju ljudska i manjinska prava i osnovne slobode, a istovremeno uspostavlja delotvornija međusobna saradnja i podrška lokalnih zaštitnika građana.

Današnju Svečanu akademiju otvorio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, a u nastavku događaja prisutnima su se obratili i zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić, lokalni ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević, kao i predsednik Skupštine Udruženja ombudsmana Srbije Jovan Knežević.

Foto galerija – izvor Tanjug i Lazar LazarevićSkip to content