Обрадовић и Јамашита: Ојачати положај жена у јавном и политичком животу

Mинистарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и шефица Канцеларије Уједињених нација у Београду Мари Јамашитa разговарале су данас на тему родне равноправности и јачања положаја жена у јавном и политичком животу.

Министарка Обрадовић указала је на помаке које је држава остварила у овој области, истакавши да Србија данас има родно одговорну Владу и већи број жена у републичком парламенту, али да је потребно више радити на њиховом оснаживању на локалном нивоу.

„Као министар државне управе и локалне самоуправе повезала сам 22 лидерке на локалу у Мрежу градоначелница и председница општина, са циљем да лакше комуницирају, размењују искуства и међусобно се подржавају у раду. Показало се да им је Мрежа од великог значаја у решавању изазова са којима се сусрећу и бољем руковођењу локалним самоуправама на чијем су челу“, поручила је Обрадовић.

Она је додала да је потребно повећати проценат жена у политичким странкама и на местима одлучивања и додатно их оснажити за учешће у политици. Према њеним речима, помаци у овој области дугорочно могу да дају добар резултат.

Јамашитa је похвалила напоре Србије да унапреди положај жена у јавном животу, поручивши да су досадашњи резултати охрабрујући.

На састанку је било речи и о учешћу жена у активностима које за циљ имају промоцију мира и превенцију сукоба у региону, што Уједињене нације настоје да подрже као део своје агенде која се односи на жене, мир и безбедност.

Обрадовић и Јамашитa поручиле су да ће интензивирати сарадњу Министарства и Канцеларије Уједињених нација у Београду у будућности.

Фото и видео галерија

Видео покривалица – извор ТанјугSkip to content