Obradović i Jamašita: Ojačati položaj žena u javnom i političkom životu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu Mari Jamašita razgovarale su danas na temu rodne ravnopravnosti i jačanja položaja žena u javnom i političkom životu.

Ministarka Obradović ukazala je na pomake koje je država ostvarila u ovoj oblasti, istakavši da Srbija danas ima rodno odgovornu Vladu i veći broj žena u republičkom parlamentu, ali da je potrebno više raditi na njihovom osnaživanju na lokalnom nivou.

„Kao ministar državne uprave i lokalne samouprave povezala sam 22 liderke na lokalu u Mrežu gradonačelnica i predsednica opština, sa ciljem da lakše komuniciraju, razmenjuju iskustva i međusobno se podržavaju u radu. Pokazalo se da im je Mreža od velikog značaja u rešavanju izazova sa kojima se susreću i boljem rukovođenju lokalnim samoupravama na čijem su čelu“, poručila je Obradović.

Ona je dodala da je potrebno povećati procenat žena u političkim strankama i na mestima odlučivanja i dodatno ih osnažiti za učešće u politici. Prema njenim rečima, pomaci u ovoj oblasti dugoročno mogu da daju dobar rezultat.

Jamašita je pohvalila napore Srbije da unapredi položaj žena u javnom životu, poručivši da su dosadašnji rezultati ohrabrujući.

Na sastanku je bilo reči i o učešću žena u aktivnostima koje za cilj imaju promociju mira i prevenciju sukoba u regionu, što Ujedinjene nacije nastoje da podrže kao deo svoje agende koja se odnosi na žene, mir i bezbednost.

Obradović i Jamašita poručile su da će intenzivirati saradnju Ministarstva i Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu u budućnosti.

Foto i video galerija

Video pokrivalica – izvor TanjugSkip to content