Обрадовић и Шмид: Заједничка подршка за 100 ЈЛС у области реформе локалних финансија

 

„Србија и Швајцарска подржаће 100 јединица локалне самоуправе у Србији да напредују у области реформе локалних финансија, ефикасније администрирају своје приходе, али и да више сарађују са грађанима када је у питању доношење одлука о трошењу буџетских средства на локалу“, истакла је министарка Марија Обрадовић након данашњег потписивања Меморандума о разумевању између МДУЛС и Швајцарске Конфедерације.

Министарка Обрадовић и амбасадор Швајцарке у Србији Урс Шмид потписали су данас Меморандум о разумевању који се односи на реализацију треће фазе Програма „Општински економски развој у Источној Србији“ и који ће се реализовати до 2025. године.

“У наредне четири године Влада Швајцарске подржаваће скоро 100 градова и општина у целој Србији у области реформе пореза на имовину, као и промовисању грађанске партиципације и одлучивања у процесу доношења одлука које се тичу локалних буџета. Кроз програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ желимо да помогнемо локалним самоуправама у сређивању њихових база података о непокретностима, као и да оснажимо грађане да активније учествују у одлукама на који начин се троши новац из локалних буџета. Цео програм вредан је 5,2 милиона швајцарских франака“, изјавио је амбасадор Шмид након потписивања Меморандума.

Обрадовић и Шмид позвали су све заинтересоване ЈЛС у Србији да се пријаве на јавни конкурс који ће бити расписан у наредном периоду и добију подршку за унапређење демократских пракси и услуга које су оријентисане ка грађанима.

Програм „Општински економски развој у Источној Србији“-фаза 3 финансира Швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) у сарадњи са МДУЛС и СКГО, а спроводи га Међународна организација за развој ХЕЛВЕТАС.

Фото галерија – извор МДУЛС

Видео изјава – Марија Обрадовић – извор Танјуг

 

Видео покривалица- извор ТанјугSkip to content