Обрадовић: Србија остаје посвећена вредностима Партнерства за отворену управу

„Када је пре 10 година покренута иницијатива Партнерство за отворену управу, темe које су данас део наше свакодневице биле су у самом зачетку. О отвореној управи и њеним вредностима данас се разговара широм света, што нас подстиче да радимо на приближавању управе грађанима и њиховим потребама“, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић у видео поруци поводом  Глобалног самита Партнерства за отворену управу.

Она је навела да је Србија приступила иницијативи 2012. године и до данас остварила значајне резултате и покренула важне теме, попут отворених података, фискалнe транспарентности, дигитализацијe јавних услуга и учешћa грађана у доношењу одлука, али пре свега научила колико су важни разумевање, дијалог и поверење између грађана и управе. Такође, истакла је важност изграђеног партнерског односа са цивилним друштвом, које даје значајан допринос спровођењу сложених и захтевних реформских процеса у друштву.

„У условима пандемије вируса КОВИД-19, Србија је успела да крајем прошле године усвоји четврти Акциони план, демонстрирајући тако своју посвећеност Партнерству“, поручила је Обрадовић и најавила даљи рад на креирању платформе за учешће грађана у доношењу одлука, увођењу електронског Информатора о раду државних органа, развијању платформе за пријављивање насиља у које су укључена деца. Такође, унапредиће се законски услови за учешће грађана у управљању заштићеним подручјима природе и учинити доступним подаци о трошењу буџетских средстава која се додељују медијима, навела је Обрадовић.

„Надам се да ћемо сви заједно, кроз дијалог и партнерство, наставити да градимо управу која је отворенија, инклузивнија, транспарентнија и одговорнија према свим својим грађанима“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе и у име Владе Републике Србије честитала Партнерству за отворену управу 10 година успешног рада на промоцији и подстицању вредности отворене управе широм света.

Овогодишњи Глобални самит Партнерства за отворену управу, чији је домаћин Јужна Кореја, одржава се online од 15. до 17. децембра 2021. године у Сеулу. Приоритетне теме овогодишњег самита су учешће грађана у доношењу одлука, антикорупција и дигитално управљање.

 

Изјава министарке Марије ОбрадовићSkip to content