Obradović: Srbija ostaje posvećena vrednostima Partnerstva za otvorenu upravu

„Kada je pre 10 godina pokrenuta inicijativa Partnerstvo za otvorenu upravu, teme koje su danas deo naše svakodnevice bile su u samom začetku. O otvorenoj upravi i njenim vrednostima danas se razgovara širom sveta, što nas podstiče da radimo na približavanju uprave građanima i njihovim potrebama“, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović u video poruci povodom  Globalnog samita Partnerstva za otvorenu upravu.

Ona je navela da je Srbija pristupila inicijativi 2012. godine i do danas ostvarila značajne rezultate i pokrenula važne teme, poput otvorenih podataka, fiskalne transparentnosti, digitalizacije javnih usluga i učešća građana u donošenju odluka, ali pre svega naučila koliko su važni razumevanje, dijalog i poverenje između građana i uprave. Takođe, istakla je važnost izgrađenog partnerskog odnosa sa civilnim društvom, koje daje značajan doprinos sprovođenju složenih i zahtevnih reformskih procesa u društvu.

„U uslovima pandemije virusa KOVID-19, Srbija je uspela da krajem prošle godine usvoji četvrti Akcioni plan, demonstrirajući tako svoju posvećenost Partnerstvu“, poručila je Obradović i najavila dalji rad na kreiranju platforme za učešće građana u donošenju odluka, uvođenju elektronskog Informatora o radu državnih organa, razvijanju platforme za prijavljivanje nasilja u koje su uključena deca. Takođe, unaprediće se zakonski uslovi za učešće građana u upravljanju zaštićenim područjima prirode i učiniti dostupnim podaci o trošenju budžetskih sredstava koja se dodeljuju medijima, navela je Obradović.

„Nadam se da ćemo svi zajedno, kroz dijalog i partnerstvo, nastaviti da gradimo upravu koja je otvorenija, inkluzivnija, transparentnija i odgovornija prema svim svojim građanima“, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave i u ime Vlade Republike Srbije čestitala Partnerstvu za otvorenu upravu 10 godina uspešnog rada na promociji i podsticanju vrednosti otvorene uprave širom sveta.

Ovogodišnji Globalni samit Partnerstva za otvorenu upravu, čiji je domaćin Južna Koreja, održava se online od 15. do 17. decembra 2021. godine u Seulu. Prioritetne teme ovogodišnjeg samita su učešće građana u donošenju odluka, antikorupcija i digitalno upravljanje.

 

Izjava ministarke Marije ObradovićSkip to content