Обрадовић: Влада Србије посвећена зеленој агенди и одрживом развоју

„Декарбонизација привреде, циркуларна економија и регенеративна, односно, обновљива пољопривреда, три су израза која, када буду коришћена у свакодневном животу, значи да смо довољно урадили на подизању свести о значају одрживог развоја у Србији“, изјавила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе данас у Новом Саду, након представљања регионалне пословне асоцијације Зелени навигатор Западног Балкана.

Она је поручила да је Влада Републике Србије, иако сада у техничком мандату, изузетно посвећена питањима зелене агенде, а да је наша земља поднебље на коме има много простора за рад у овој области, као и да ми сами морамо да покажемо иницијативу, пре свега кроз своје локалне заједнице.

„Локалне заједнице, човек у градовима и општинама широм Србије је кључни фактор у спровођењу зелене агенде. Међутим, иако све то пише у зеленим политикама и стратешким документима, а људи у својој околини примете да нешто није у реду, и то нешто их натера да протестују, онда је јасно да та зелена политика и стратешки документи нису довољно добри и да на њима треба озбиљније радити“, навела је Обрадовић.

Према њеним речима, зелена агенда се налази у нашем дому, нашем дворишту, школи наше деце, у нашим предузећима, невладиним организацијама, медијима, а ми треба да будемо свесни да свака будућа инвестиција мора да буде пропраћена кроз зелену агенду и индикаторе одрживог развоја  – економски, социјални и управљачки.

„Ми смо овде да би Србија постала зеленија, да би грађани схватили да животна средина јесте наш приоритет. Борба за наталитет, за више инвестиција, за бољу економију и снажнију привреду, пада као кула од карата, ако зелена агенда није наш приоритет“, закључила је Обрадовић.

Регионална пословна асоцијација Зелени навигатор Западног Балкана представљена је данас у Покрајинској влади у Новом Саду. Оснивачи асоцијације су Развојни фонд Војводине, Гаранцијски фонд АПВ и Гарантни фонд Републике Српске, који ће са лидерима државних корпоративних и међународних институција размотрити реформске приоритете приватног и јавног сектора у складу са Париским климатским споразумом и регулативама ЕУ.

Фото и видео галерија – извор МДУЛС и Танјуг

Изјава министарке Обрадовић  – извор ТанјугSkip to content