Obradović: Vlada Srbije posvećena zelenoj agendi i održivom razvoju

„Dekarbonizacija privrede, cirkularna ekonomija i regenerativna, odnosno, obnovljiva poljoprivreda, tri su izraza koja, kada budu korišćena u svakodnevnom životu, znači da smo dovoljno uradili na podizanju svesti o značaju održivog razvoja u Srbiji“, izjavila je Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave danas u Novom Sadu, nakon predstavljanja regionalne poslovne asocijacije Zeleni navigator Zapadnog Balkana.

Ona je poručila da je Vlada Republike Srbije, iako sada u tehničkom mandatu, izuzetno posvećena pitanjima zelene agende, a da je naša zemlja podneblje na kome ima mnogo prostora za rad u ovoj oblasti, kao i da mi sami moramo da pokažemo inicijativu, pre svega kroz svoje lokalne zajednice.

„Lokalne zajednice, čovek u gradovima i opštinama širom Srbije je ključni faktor u sprovođenju zelene agende. Međutim, iako sve to piše u zelenim politikama i strateškim dokumentima, a ljudi u svojoj okolini primete da nešto nije u redu, i to nešto ih natera da protestuju, onda je jasno da ta zelena politika i strateški dokumenti nisu dovoljno dobri i da na njima treba ozbiljnije raditi“, navela je Obradović.

Prema njenim rečima, zelena agenda se nalazi u našem domu, našem dvorištu, školi naše dece, u našim preduzećima, nevladinim organizacijama, medijima, a mi treba da budemo svesni da svaka buduća investicija mora da bude propraćena kroz zelenu agendu i indikatore održivog razvoja  – ekonomski, socijalni i upravljački.

„Mi smo ovde da bi Srbija postala zelenija, da bi građani shvatili da životna sredina jeste naš prioritet. Borba za natalitet, za više investicija, za bolju ekonomiju i snažniju privredu, pada kao kula od karata, ako zelena agenda nije naš prioritet“, zaključila je Obradović.

Regionalna poslovna asocijacija Zeleni navigator Zapadnog Balkana predstavljena je danas u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu. Osnivači asocijacije su Razvojni fond Vojvodine, Garancijski fond APV i Garantni fond Republike Srpske, koji će sa liderima državnih korporativnih i međunarodnih institucija razmotriti reformske prioritete privatnog i javnog sektora u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom i regulativama EU.

Foto i video galerija – izvor MDULS i Tanjug

Izjava ministarke Obradović  – izvor TanjugSkip to content