ОБУКЕ ЗА МАТИЧАРЕ О ЗНАЧАЈУ МАТИЧНИХ КЊИГА ЗА АЖУРИРАЊЕ ЈБС

Министарство државне управе и локалне самоуправе одржало је данас обуку за матичаре о повезивању матичних књига са Јединственим бирачким списком, у циљу јачања демократских капацитета и унапређења бирачког списка, посебно кад је реч о тачности и ажурности података.

Циљ обуке је уједначавање праксе и примене прописа у раду матичара, ради ажурирања ЈБС на основу података из матичних књига.

Помоћница министра Марина Дражић истакла је да је ово прва обука за матичаре, након обука које су одржане за референте, који раде на пословима ажурирања Јединственог бирачког списка.

„Веома је значајно да и  матичари унапреде своја знања, размене искуства и укажу на изазове са којима се сусрећу на терену“, рекла је Марина Дражић.

Она је подсетила да су у претходном периоду матичне књиге умрлих и венчаних електронски повезане са Јединственим бирачким списком.

Обуке за матичаре спроводе се у складу са закључцима Владе Србије и Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права, којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.Skip to content