OКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉАЊА И ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички, обратила се учесницима округлог стола поводом јавне расправе о Нацрту закона о инспекцијском надзору. Овај округли сто је први у низу током јавне расправе која ће трајати од 5. до 30. септембра 2014. године.

 

Поздрављајући учеснике скупа, Удовички је изразила посебну захвалност УСАИД Пројекту за боље услове пословања, за немерљиву помоћ и сарадњу пружену током израде Нацрта закона и припреме јавне расправе.

„Пред вама је законски пројекат са највећим потенцијалом да допринесе циљевима реформе јавне управе која је пред нама“, изјавила је Удовички и додала да је основни циљ да се држава учини делотворном.

Удовички је подвукла да се Нацртом закона предвиђа редовно, равномерно и принципијелно обављање инспекцијског надзора и да планови надзора морају бити јавни, као и да се морају доносити на објективно процењеним ризицима.

„Нико неће моћи да избегне надзор, а биће много теже да се он злоупротреби у циљу селективног кажњавања. Управо је предвидивост једна од основних карактеристика Нацрта закона чиме се смањује простор за корупцију и селективну правду“, истакла је Удовички и додала да циљ надзора није да се „хватају“ грешке и прекршаји и да се на тај начин попуњава буџет.

„Највише користи од овог Закона имала би привреда Србије, која се и највише борила за његово доношење“, нагласила је потпредседница Владе, додавши да је Нацртом закона предвиђено битно смањивање административних трошкова које надзор намеће привреди.

„Уколико се овај Закон усвоји до краја године, његова пуна примена се очекује до краја 2015.“, додала је Удовички и истакла да ће управо спровођење овог Закона представљати највећи изазов.

Након представљања Нацрта закона и дискусије, Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу, представио је е-портал јавне расправе, путем којег могу бити достављани коментари, предлози и сугестије на акте који су предмет јавне расправе.Skip to content