Отворено са начелницима о примени новог ЗУП-а

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић обратио се данас учесницима консултативног састанка који је у Привредној комори Србије одржан поводом почетка примене новог Закона о општем управном поступку. На састанку су у отвореној дискусији учествовали и представници општинских и градских управа 25 локалних самоуправа широм Србије.

 

„На ово значајном пропису радило се пуних 15 месеци уз широк консултативни процес и прописно спроведену јавну расправу“, рекао је Ожеговић и нагласио да је сада свима који су укључени у процес у фокусу доследна примена закона. Он је истакао да је обавеза размене података из службених евиденција први изазов са којим су се локалне самоуправе сусреле у спровођењу ЗУП-а и подвукао важност усмеравања и подршке начелника управа целом процесу.

„Велику пажњу ћемо посветити и обукама, тако да планирамо едукације за 90 будућих тренера на локалном нивоу, који ће новостечена знања преносити својим колегама“, додао је државни секретар истакавши да је идеја да се обуке спроводе преко онлајн платформе, на сличан начин као што је то учињено и са инспекторима на локалу приликом обука у вези Закона о инспекцијском надзору.

 

Ожеговић је подвукао да покренут и сајт www.dobrauprava.rs који је намењен праћењу примене одредби закона који се односе на размену података, а подсетио је да је идеја да што више градова и општина испуне задате критеријуме како би се нашли у „Клубу добре управе“.

„Закон је поставио стратешке правце и циљеве, а сада је можда и најзначајнији, оперативни део на вама – начелницима управа, градоначелницима и председницима општина“, поручио је Ожеговић представницима локалних самоуправа и позвао их да уз заједничко ангажовање променимо и побољшамо државну управу.Skip to content