Почела реализација радионица о заштити од дискриминације у раду органа јединица локалне самоуправе

Одржана прва од десет регионалних радионица под називом „Препознавање и спречавање случајева дискриминације у раду органа јединица локалне самоуправе“. Радионице ће бити одржане у више градова у Србији. Скуп је организован од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Повереника за заштиту равноправности и Сталне конференције градова и општина (СКГО).

 Почела реализација радионица о заштити од дискриминације у раду органа јединица локалне самоуправе

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Иван Бошњак, изнео је да Министарство предузима активности да се унапреди јавна управа и знање службеника да могу да препознају, али и да не врше дискриминацију. Такође, Бошњак је истакао да је намера Министарстава да обезбеди да у поступцима пред државним органима и органима локалних самоуправа, сви грађанини имају једнаке шансе и могућности, без обзира на индивидуалне разлике, и да свако у комуникацији са државом буде потпуно равноправан.

У свом излагању, помоћница Поверенице за заштиту равноправности Татјана Јокановић, рекла је да је циљ обуке подизање свести запослених у јединицама локалне самоуправе о појму и значају дискриминације као и препознавању дискриминације. Јокановић је напоменула да је дискриминација често резултат дубоко укорењених стереотипа и предрасуда, и да се запослени у локалним самоуправама понашају дискриминаторно, а да тога нису ни свесни.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић указао је на значај да запослени у локалним самоуправама препознају разне облике дискриминације из разлога што су управо оне сервис свих грађана. По његовим речима, за то је веома важна заједничка сарадња Министарства државне управе и локалне самоуправе и стручњака који раде код Поверенице за заштиту равноправности.Skip to content