Počela realizacija radionica o zaštiti od diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave

Održana prva od deset regionalnih radionica pod nazivom „Prepoznavanje i sprečavanje slučajeva diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave“. Radionice će biti održane u više gradova u Srbiji. Skup je organizovan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

 Počela realizacija radionica o zaštiti od diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ivan Bošnjak, izneo je da Ministarstvo preduzima aktivnosti da se unapredi javna uprava i znanje službenika da mogu da prepoznaju, ali i da ne vrše diskriminaciju. Takođe, Bošnjak je istakao da je namera Ministarstava da obezbedi da u postupcima pred državnim organima i organima lokalnih samouprava, svi građanini imaju jednake šanse i mogućnosti, bez obzira na individualne razlike, i da svako u komunikaciji sa državom bude potpuno ravnopravan.

U svom izlaganju, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović, rekla je da je cilj obuke podizanje svesti zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave o pojmu i značaju diskriminacije kao i prepoznavanju diskriminacije. Jokanović je napomenula da je diskriminacija često rezultat duboko ukorenjenih stereotipa i predrasuda, i da se zaposleni u lokalnim samoupravama ponašaju diskriminatorno, a da toga nisu ni svesni.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ukazao je na značaj da zaposleni u lokalnim samoupravama prepoznaju razne oblike diskriminacije iz razloga što su upravo one servis svih građana. Po njegovim rečima, za to je veoma važna zajednička saradnja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i stručnjaka koji rade kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.Skip to content