Подршка Швајцарске МДУЛС-у значајна за јачање капацитета локалних самоуправа

Подршка Швајцарске Конфедерације Министарству државне управе и локалне самоуправе, пре свега у погледу спровођења Програма за реформу система локалне самоуправе и реализације различитих пројеката у градовима и општинама, од великог је значаја за њихов даљи развој и јачање локалних капацитета, закључено је на састанку министра др Александра Мартиновића и амбасадора Швајцарске Конфедерације у Републици Србији Урса Шмида.

Напоменувши да је уравнотежени и равномерни развој градова и општина у Србији приоритет председника Републике Србије и Владе, Мартиновић је навео да ће Министарство у овом мандату посебну пажњу посветити директној сарадњи и помоћи локалним самоуправама у областима које су за њих значајне. Најважније је да се људима обезбеде услови за достојанствен живот, нарочито у мањим општинама у којима је забележен недостатак инвестиција, недовољно улагање у инфраструктуру и незапосленост, објаснио је министар.

Он је додао да је последњи попис становништва Републике Србије показао да се интензивно одвија процес миграције грађана ка већим градовима, због чега је неопходно континуирано улагање у мање, недовољно развијене општине, како би људи остајали у својим срединама. Како је навео, успостављање јединствених управних места у локалним самоуправа један је од начина на које МДУЛС већ помаже унапређење њиховог развоја и олакшава живот грађанима, штедећи им време и новац.

Говорећи о изванредном напретку који је Србија остварила у области дигитализације, Мартиновић је истакао да данас имамо читав низ еУслуга које су на располагању грађанима и привредним субјектима, те да све више њих користи ове модерне алате за електронску комуникацију са управом. У том смислу, Министарство препознаје потребу и за јачањем административних капацитета и целоживотним стручним усавршавањем службеника, како би ишли у корак са модернизацијом управе и на адекватан начин пружали високо квалитетне услуге крајњим корисницима.

Саговорници су се осврнули и на речи председнице Владе Ане Брнабић да ће до краја 2025. године целокупна територија Србије бити покривена широкопојасним интернетом коме ће моћи да приступе сви грађани, што ће, између осталог, допринети и економском развоју државе, али и ефикаснијем и транспаретнијем раду управе. Мартиновић и Шмид су изразили жељу за наставком досадашње успешне сарадње и у будућности, посебно у погледу поспешивања даљег развоја градова и општина.Skip to content