Потписан споразум о финансирању са институтом „Биосенс“

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић данас је у име председника Владе Републике Србије Александра Вучића присуствовала свечаном потписивању Споразума о финансирању и управљању пројектом изградње зграде Инстутута БиоСенс и набавке научноистраживачке опреме у оквиру пројекта АНТАРЕС.

Споразум су потписали републички министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, као представник финансијера пројекта, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, као представник инвеститора, у име Института БиоСенс као корисника зграде, директор тог института проф. др Владимир Црнојевић и у име координатора пројекта, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, Марко Благојевић.

 

Европска унија и Влада Србије уложиће у реализацију пројекта по 14 милиона евра и та средства су намењена јачању људских ресурса Института, запошљавању врхунских експерата и преносу знања из водећих европских институција, док се подршка Покрајинске владе и Владе Републике Србије односи на јачање научноистраживачке инфраструктуре: изградњу зграде и набавку најсавременије опреме.

Уз отварање 150 радних места у науци, задржаће се најбољи млади људи и стручњаци у земљи и привући најбољи истраживачи из иностранства.

Министарка Брнабић се захвалила председнику Владе Александру Вучићу који ју је делегирао да у име ИТ савета и у његово име буде присутна на овом значајном догађају и том приликом изјавила:
„Рад у ИТ савету је један од најлепших задатака у Влади. Овде сам упознала људе из ИТ света. Поносна сам што долазим из земље из које долази „Нордеус“. Поносна сам што долазим из земље из које долази компанија „Seven bridges“ која је проглашена за једну од 50 „најпаметнијих“ компанија на свету. Ова земља је дом организацији СтартИт која окупља младе људе, обучава их и промовише предузетништво међу младима.“

Министарка је истакла да је у ИТ Савету упознала нове и успешне људе, за које раније није знала. Она је додала да је реч о успешним и предузимљивим људима који су већ направили међународни успех, а да она, као председник ИТ савета обећава, да се држава неће мешати у рад ИТ индустрије и наметати поједина решења.

„Пружићемо подршку свима вама који сте успели и вама који желите да постигнете успех у ИТ индустрији“, закључила је министарка Брнабић.

Свечаној академији поводом почетка реализације пројекта АНТАРЕС присуствовали су и директор за истраживања и иновације Европске комисије Роберт Јан Смитс као и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.Skip to content