Potpisan sporazum o finansiranju sa institutom „Biosens“

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić danas je u ime predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića prisustvovala svečanom potpisivanju Sporazuma o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instututa BioSens i nabavke naučnoistraživačke opreme u okviru projekta ANTARES.

Sporazum su potpisali republički ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao predstavnik finansijera projekta, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, kao predstavnik investitora, u ime Instituta BioSens kao korisnika zgrade, direktor tog instituta prof. dr Vladimir Crnojević i u ime koordinatora projekta, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević.

 

Evropska unija i Vlada Srbije uložiće u realizaciju projekta po 14 miliona evra i ta sredstva su namenjena jačanju ljudskih resursa Instituta, zapošljavanju vrhunskih eksperata i prenosu znanja iz vodećih evropskih institucija, dok se podrška Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije odnosi na jačanje naučnoistraživačke infrastrukture: izgradnju zgrade i nabavku najsavremenije opreme.

Uz otvaranje 150 radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi ljudi i stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva.

Ministarka Brnabić se zahvalila predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću koji ju je delegirao da u ime IT saveta i u njegovo ime bude prisutna na ovom značajnom događaju i tom prilikom izjavila:
„Rad u IT savetu je jedan od najlepših zadataka u Vladi. Ovde sam upoznala ljude iz IT sveta. Ponosna sam što dolazim iz zemlje iz koje dolazi „Nordeus“. Ponosna sam što dolazim iz zemlje iz koje dolazi kompanija „Seven bridges“ koja je proglašena za jednu od 50 „najpametnijih“ kompanija na svetu. Ova zemlja je dom organizaciji StartIt koja okuplja mlade ljude, obučava ih i promoviše preduzetništvo među mladima.“

Ministarka je istakla da je u IT Savetu upoznala nove i uspešne ljude, za koje ranije nije znala. Ona je dodala da je reč o uspešnim i preduzimljivim ljudima koji su već napravili međunarodni uspeh, a da ona, kao predsednik IT saveta obećava, da se država neće mešati u rad IT industrije i nametati pojedina rešenja.

„Pružićemo podršku svima vama koji ste uspeli i vama koji želite da postignete uspeh u IT industriji“, zaključila je ministarka Brnabić.

Svečanoj akademiji povodom početka realizacije projekta ANTARES prisustvovali su i direktor za istraživanja i inovacije Evropske komisije Robert Jan Smits kao i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.Skip to content