Потписани споразуми о сарадњи у циљу стварања услова за радно ангажовање Рома и Ромкиња у јавној управи

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог потписали су данас споразуме о сарадњи са осам институција, у циљу стварања услова за радно ангажовање припадника ромске националне мањине, у трајању од једне године.

Институције које су потписнице споразума о сарадњи су Градска управа Града Крагујевца, Центар за социјални рад „ДР Михајло Ступар“ општине Књажевац, Предшколска установа „Драгица Лаловић“ општине Бела Паланка, Културни центар Крушевац, Спортско културни центар „Пожега“, НСЗ – филијала Пирот, испостава Бела Паланка, НСЗ – филијала Бор, ЈКСП „Комстан“ из Трстеника.

Свечаном потписивању поменутих споразума данас су у Министарству државне управе и локалне самоуправе присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, др Гордана Дамњановић испред Градске управе Града Крагујевца и Александар Стојановић испред Центра за социјални рад „ДР Михајло Ступар“ општине Књажевац.

Министар Мартиновић истакао је да је ово конкретан показатељ чврсте опредељености државе да једнако брине о свим својим грађанима и изградњи инклузивног друштва. Он је додао су побољшање квалитета живота Рома и Ромкиња и њихова интеграција у друштво циљеви на којима Србија предано и систематично ради, изразивши уверење да ће припадници ромске националне мањине дати значајан допринос унапређењу рада јавне управе.

У циљу унапређења положаја Рома и Ромкиња и њиховог већег учешћа у јавном и политичком животу Републике Србије, Национална академија за јавну управу организовала је Програм стручног оспособљавања Рома за 2021. годину. Програм је намењен припадницима ромске заједнице, са циљем развоја и унапређења њихових професионалних компетенција, као предуслова за бољу запошљивост у органима управе.

Поменути програм успешно је завршило 41 лице. С тим у вези, донет је Закључак да се та лица радно ангажују, у трајању од једне године. По завршетку Програма, обављене су консултације између припадника ромске националне мањине и институција у којима су исказали жељу да раде, ради усаглашавања потреба у вези са њиховим радним ангажовањима. Консултације су извршене са јавним установама, једницама локалне самоуправе, органима државне управе и другима.

У наредном периоду наставља се интензивна комуникација на ову тему, а у блиској будућности биће потписани и остали споразуми са Министарством унутрашњих послова, јединицама локалне самоуправе и другим институцијама.

 

Фото галерија:Skip to content