Пројекти пречишћавања отпадних вода и квалитетнија здравствена заштита на тромеђи Србије, Македоније и Бугарске

Данас је у оквиру реализације пројекта посвећеног „Развоју виталности општина кроз превазилажење мигрантске кризе“, општина Босилеград добила комплетну техничку документацију за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Програм Уједињених нација за развој (УНДП) који реализује овај пројекат, такође је припремио и документацију потребну за адаптирање старе болнице за потребе новог Центра за социјални рад и омогућио ангажовање неопходног медицинског особља за Дом здравља у Босилеграду.

Примопредаја пројеката Општинској управи у Босилеграду, предвођеној Владимиром Захаријевим, председником општине, спроведена је у оквиру посете овој пограничној општини министарке државне управе и локалне самоуправе, Ане Брнабић, која је домаћинима уручила и три рачунара ради унапређења техничке опремљености општине, потребне за ефикаснију обраду података и ажурирање преписа матичних књига у електронски облик.

 

„Желим да похвалим напредак који је општина Босилеград направила на препису матичних књига у електронски облик. Иако је у новембру био на 0%, Босилеград се сада налази на 74% преписа, ради се у сменама и очекујемо да ће до јуна завршити цео посао. Као додатну подршку Министарства да заврше овај важан посао и да даље, заједно са нама, модернизују своју управу ми смо им данас поклонили три лаптоп рачунара“, рекла је министарка Брнабић и истакла захвалност свим партнерима ГИЗ-у, УНДП-у, УСАИД-у и Влади Јапана који са Министарством и локалним самоуправама раде на томе да се подигне ниво услуга које се пружају грађанима. Она је додала да је њихова помоћ драгоцена, јер су помогли да да се многи важни пројекти покрену и убрзају.

Заменица сталне представнице УНДП-а у Србији, Стелиана Недера, Душан Арбутина у име амбасаде Јапана у Србији и Слободан Савовић у име Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, подвукли су заједничку решеност пројектних партнера да хуманост и солидарност коју становници пограничних општина у Србији указују избеглима и мигрантима награде подршком у развоју локалних сервиса који ће унапредити квалитет живота за све грађане.

„Ово је стратешки важан корак ка дугорочном решавању проблема загађења реке Драговиштице, очувања здравља људи и животне средине. Бољи животни услови за све људе који живе или бораве у Босилеграду стимулишу туризам и развој локалне привреде. Још важније, овако чувамо заједништво и виталност локалне заједнице у овој и свакој другој кризи у будућности“, изјавила је Стелиана Недера.

Тренутно се око 95% комуналних отпадних вода из Босилеграда дирекно испушта у реку Драговиштицу, што представља стални извор загађења површинских вода и један је од значајнијих еколошких проблема у овом крају. Поред утицаја на животну средину, загађење Драговиштице отежава локални економски развој, у крају који има одличне услове пре свега за развој ловног туризма.

У оквиру шире финансијске подршке Владе Јапана у вредности од 1.095.000 долара, УНДП помаже општинама у Србији са великим бројем миграната и избеглица да ојачају заједништво, побољшају јавне, комуналне услуге и инфраструктуру на добробит становништва и миграната. Подршка локалним заједницама се реализује у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Комесаријатом за избеглице и миграције, кроз пројекат „Развој виталности општина кроз превазилажење мигрантске кризе“.Skip to content