Projekti prečišćavanja otpadnih voda i kvalitetnija zdravstvena zaštita na tromeđi Srbije, Makedonije i Bugarske

Danas je u okviru realizacije projekta posvećenog „Razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize“, opština Bosilegrad dobila kompletnu tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji realizuje ovaj projekat, takođe je pripremio i dokumentaciju potrebnu za adaptiranje stare bolnice za potrebe novog Centra za socijalni rad i omogućio angažovanje neophodnog medicinskog osoblja za Dom zdravlja u Bosilegradu.

Primopredaja projekata Opštinskoj upravi u Bosilegradu, predvođenoj Vladimirom Zaharijevim, predsednikom opštine, sprovedena je u okviru posete ovoj pograničnoj opštini ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić, koja je domaćinima uručila i tri računara radi unapređenja tehničke opremljenosti opštine, potrebne za efikasniju obradu podataka i ažuriranje prepisa matičnih knjiga u elektronski oblik.

 

„Želim da pohvalim napredak koji je opština Bosilegrad napravila na prepisu matičnih knjiga u elektronski oblik. Iako je u novembru bio na 0%, Bosilegrad se sada nalazi na 74% prepisa, radi se u smenama i očekujemo da će do juna završiti ceo posao. Kao dodatnu podršku Ministarstva da završe ovaj važan posao i da dalje, zajedno sa nama, modernizuju svoju upravu mi smo im danas poklonili tri laptop računara“, rekla je ministarka Brnabić i istakla zahvalnost svim partnerima GIZ-u, UNDP-u, USAID-u i Vladi Japana koji sa Ministarstvom i lokalnim samoupravama rade na tome da se podigne nivo usluga koje se pružaju građanima. Ona je dodala da je njihova pomoć dragocena, jer su pomogli da da se mnogi važni projekti pokrenu i ubrzaju.

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, Steliana Nedera, Dušan Arbutina u ime ambasade Japana u Srbiji i Slobodan Savović u ime Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, podvukli su zajedničku rešenost projektnih partnera da humanost i solidarnost koju stanovnici pograničnih opština u Srbiji ukazuju izbeglima i migrantima nagrade podrškom u razvoju lokalnih servisa koji će unaprediti kvalitet života za sve građane.

„Ovo je strateški važan korak ka dugoročnom rešavanju problema zagađenja reke Dragovištice, očuvanja zdravlja ljudi i životne sredine. Bolji životni uslovi za sve ljude koji žive ili borave u Bosilegradu stimulišu turizam i razvoj lokalne privrede. Još važnije, ovako čuvamo zajedništvo i vitalnost lokalne zajednice u ovoj i svakoj drugoj krizi u budućnosti“, izjavila je Steliana Nedera.

Trenutno se oko 95% komunalnih otpadnih voda iz Bosilegrada direkno ispušta u reku Dragovišticu, što predstavlja stalni izvor zagađenja površinskih voda i jedan je od značajnijih ekoloških problema u ovom kraju. Pored uticaja na životnu sredinu, zagađenje Dragovištice otežava lokalni ekonomski razvoj, u kraju koji ima odlične uslove pre svega za razvoj lovnog turizma.

U okviru šire finansijske podrške Vlade Japana u vrednosti od 1.095.000 dolara, UNDP pomaže opštinama u Srbiji sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu na dobrobit stanovništva i migranata. Podrška lokalnim zajednicama se realizuje u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije, kroz projekat „Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize“.Skip to content