Реформски процес система локалне самоуправе неће бити прекинут захваљујући јасној политичкој подршци за његово спровођење

„Уверавам вас да реформски процес система локалне самоуправе неће бити прекинут захваљујући јасној политичкој подршци за његово спровођење, како би заједнички створили темеље модерне, јаке и способне локалне самоуправе у Србији“, поручила је министарка Марија Обрадовић на online јавној расправи о Предлогу програма за реформу система локалне самоуправе у Републци Србији, коју је МДУЛС одржало у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) и уз подршку Владе Швајцарске Конфедерације.

На другом скупу у оквиру јавне расправе Обрадовић је поручила да је рад на овом програму Министарство започело још крајем 2019. године са циљем да се обухвате све области које су од значаја за функционисање локалног нивоа власти и задатком да реформа омогући да локална самоуправа успешније одговори на потребе грађана и привреде, али и на обавезе које произилазе из процеса европских интеграција. Она је истакла да је реформа локалне самоуправе континуирани процес, као и да су досадашње анализе показале да се бројне јединице локалне самоуправе суочавају са недостатком капацитета, како би квалитет услуга које пружају био задовољавајућ.

Задатак Програма реформе је да понуди како нова законска решења, тако и алате и подршку локалним самоуправама како би њихове услуге биле стандардизоване и потребно је да пракса покаже да је такав стандард и усвојен, поручила је Обрадовић.

„Резултат рефоме мора бити усмерен на унапређење живота грађана, пуно поштовање њихових права и значајно унапређење квалитета, доступности и ефикасности јавних услуга, које су кључне за интензиван развој локалне заједнице“, закључила је Обрадовић.

У јавној расправи учествовало је преко 230 актера из система локалне самоуправе у Србији и заинтересоване јавности, којима се обратио генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, а презентацију Предлога програма за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији са Акционим планом за период 2021-2023. године представио помоћник министра Саша Могић.

Фото галерија

 Skip to content