Ружић: Дигитализација је у свему што радимо

Mинистар државне управе управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говорио је синоћ на конференцији „Дигидемос“, која је окупила експерте из области дигитализације из Србије и Естоније.

Модерне технологије су дубоко у животима сваког од нас. Свакодневно их користимо када плаћамо и купујемо безготовински преко интернета, користимо ГПС да дођемо на одредиште или за комуникацију са пријатељима, пословним партнерима. И ако погледамо у наше животе и ситуације у којима се служимо новим технологијама, видећемо да нам оне заиста олакшавају свакодневне обавезе, мого више него што смо то у стању да на први поглед приметимо. Оне штеде наше време и новац“, навео је министар на самом почетку излагања.

Говорећи о увођењу модерних технологија у рад управе, министар Ружић је истакао да оне не трпе нелогичности у функционисању система, захтевају једноставне процедуре, отварају могућности за брзу комуникацију и размену информација и брзо завршавање посла који грађани и привреда, имају са државом.

„То је добро и за државу, јер има систем који је управљив, економичан и ефикасан“, подвукао је он.

Подсетивши да је Влада Србије поред увођења дигитализације, паралелно се бавила и процесом рационализације броја запослених у управи и болним фискалним мерама, како би се као земља извукли из скорог банкрота.

„Дигитализација је обавезан правац размишљања у Влади Србије, она је у свему што радимо –у школама, у привреди, у здравству, у управи и услугама које као држава пружамо грађанима и привреди“, истакао је Ружић нагласивши да све што се мења дигитализацијом, мери се задовољством грађана и привреде. А морамо да се мењамо, каже, не само у технолошком и организационом смислу, већ и да мењамо менталитет, однос према раду. На крају је закључио да управа није више кочничар промена, већ њихов покретач.Skip to content