Ружић: Допунама закона о инспекцијском надзору јачамо поверење између инспекција и привреде

Министарство државне управе и локалне самоуправе расписало је јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о инспекцијским надзору. Нацрт овог закона, који је припремљен у сарадњи са привредним удружењима (НАЛЕД, AmCham, ПКС, Саветом страних инвеститора) додатно ће унапредити ефикасност инспекција, а одговорну привреду растеретити трошкова које намећу сувишне контроле.

Министар Бранко  Ружић је овим поводом рекао да је овај пропис, као и остали закони које предлаже МДУЛС, резултат дијалога, у овом случају привреде и инспекција, па је тако и пре формалне расправе текст нацрта прошао пожељну форму јавно-приватног дијалога.„Посебан квалитет реформе инспекција јесте чињеница да тесно сарађујемо са привредом. Заједно смо после пуне две године примене закона и добрих резултата и ефеката које је донео, припремили нацрт којим ћемо унапредити постојећа решења. Уводимо нове институте за лакше пословање привредника и додатно померање фокуса инспекција са кажњавања на подршку пословању“, изјавио је министар и додао да је кључна реч реформе инспекција – поверење.

Могућност да компаније позову инспекторе у саветодавну посету сада ће бити проширена још једном новином – привредници ће моћи сами да пријаве да су у прекршају и тако избегну казну, а инспектор ће моћи да им наложи припрему плана усаглашавања са прописима.

Измене закона препознаће и институт споразума о признању прекршаја, за чију је примену НАЛЕД припремио смернице.

Министар Бранко Ружић је позвао све заинтересоване да узму учешће у расправи, јер циљ је што бољи пропис који ће омогућити остваривање визије да инспекције буду подршка и саветодавци доброј привреди, да казнени механизми буду усмерени само ка онима који с предумишљајем крше закон и угрожавају фер тржиште и безбедност грађана.

Јавна расправа спроводи се у периоду од 28. септембра до 17. октобра 2018. године. Предлози, сугестије, иницијативе и коментари достављају се Министарству државне управе и локалне самоуправе путем електронске поште на адресу: dobrauprava@mduls.gov.rs или поштом на адресу: Министарство државне управе и локалне самоуправе, Београд, Бирчанинова 6.Skip to content