Ružić: Dopunama zakona o inspekcijskom nadzoru jačamo poverenje između inspekcija i privrede

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskim nadzoru. Nacrt ovog zakona, koji je pripremljen u saradnji sa privrednim udruženjima (NALED, AmCham, PKS, Savetom stranih investitora) dodatno će unaprediti efikasnost inspekcija, a odgovornu privredu rasteretiti troškova koje nameću suvišne kontrole.

Ministar Branko  Ružić je ovim povodom rekao da je ovaj propis, kao i ostali zakoni koje predlaže MDULS, rezultat dijaloga, u ovom slučaju privrede i inspekcija, pa je tako i pre formalne rasprave tekst nacrta prošao poželjnu formu javno-privatnog dijaloga.„Poseban kvalitet reforme inspekcija jeste činjenica da tesno sarađujemo sa privredom. Zajedno smo posle pune dve godine primene zakona i dobrih rezultata i efekata koje je doneo, pripremili nacrt kojim ćemo unaprediti postojeća rešenja. Uvodimo nove institute za lakše poslovanje privrednika i dodatno pomeranje fokusa inspekcija sa kažnjavanja na podršku poslovanju“, izjavio je ministar i dodao da je ključna reč reforme inspekcija – poverenje.

Mogućnost da kompanije pozovu inspektore u savetodavnu posetu sada će biti proširena još jednom novinom – privrednici će moći sami da prijave da su u prekršaju i tako izbegnu kaznu, a inspektor će moći da im naloži pripremu plana usaglašavanja sa propisima.

Izmene zakona prepoznaće i institut sporazuma o priznanju prekršaja, za čiju je primenu NALED pripremio smernice.

Ministar Branko Ružić je pozvao sve zainteresovane da uzmu učešće u raspravi, jer cilj je što bolji propis koji će omogućiti ostvarivanje vizije da inspekcije budu podrška i savetodavci dobroj privredi, da kazneni mehanizmi budu usmereni samo ka onima koji s predumišljajem krše zakon i ugrožavaju fer tržište i bezbednost građana.

Javna rasprava sprovodi se u periodu od 28. septembra do 17. oktobra 2018. godine. Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave putem elektronske pošte na adresu: dobrauprava@mduls.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, Birčaninova 6.Skip to content