Ружић: Кореја помаже Србију са 200.000 евра у креирању паметних градова

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић искрено се захвалио делегацији владе Јужне Кореје на свој помоћи коју ова држава пружа Србији у процесу модернизације и дигитализације рада, истакавши да једна од његових првих активности када је преузео функцију министра је била потписивање споразума са Националном агнецијом за Информационе технологије Републике Кореје.

Ово потврђује колико нам је Кореја битан партнер већ дужи низ година. Само кроз пројекте са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Влада Јужне Кореје је инвестирала око милион евра у подршку развоја електронске управе„, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је отварањем Информатичко-приступног центра Национална агенција за ИТ Јужне Кореје омогућила да више од 7.000 људи буде обучавано на више од 200 тренинга и радионица за мање од годину дана, а потписани су и меморандуми о сарадњи са Републичким геодетским заводом и Министарством културе и информисања.

Захвалан сам што нас сматрате једном од најразвијенијих држава у којима сте отворили такве центре, те морам да споменем да је кроз пројекат Волонтери Кореје одржана бесплатна летња ИТ школа коју је успешно завршило 700 полазника овог лета. И не мање битно, они нису учили само програмирање, већ и о корејској култури„, рекао је министар.

Он је нагласио да је следећа фаза рада Кореје у Србији, на креирању концепта паметних градова, кроз пројекат вредан 200.000 евра, од пресудног значаја.

Дигитализација је међу главним приоритетима у овом мандату владе, и имајући у виду да ће до 2050. године број становника у градовима бити удвостручен, морамо да почнемо да размишљамо о начинима како да, као управа, радимо брже, што је немогуће без увођења нових технологија„, рекао је Ружић, захваљујући се представницима владе Јужне Кореје на дељењу искустава и вештина у тој области.

 Skip to content