Ružić: Koreja pomaže Srbiju sa 200.000 evra u kreiranju pametnih gradova

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić iskreno se zahvalio delegaciji vlade Južne Koreje na svoj pomoći koju ova država pruža Srbiji u procesu modernizacije i digitalizacije rada, istakavši da jedna od njegovih prvih aktivnosti kada je preuzeo funkciju ministra je bila potpisivanje sporazuma sa Nacionalnom agnecijom za Informacione tehnologije Republike Koreje.

Ovo potvrđuje koliko nam je Koreja bitan partner već duži niz godina. Samo kroz projekte sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Vlada Južne Koreje je investirala oko milion evra u podršku razvoja elektronske uprave„, rekao je Ružić.

On je podsetio da je otvaranjem Informatičko-pristupnog centra Nacionalna agencija za IT Južne Koreje omogućila da više od 7.000 ljudi bude obučavano na više od 200 treninga i radionica za manje od godinu dana, a potpisani su i memorandumi o saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom kulture i informisanja.

Zahvalan sam što nas smatrate jednom od najrazvijenijih država u kojima ste otvorili takve centre, te moram da spomenem da je kroz projekat Volonteri Koreje održana besplatna letnja IT škola koju je uspešno završilo 700 polaznika ovog leta. I ne manje bitno, oni nisu učili samo programiranje, već i o korejskoj kulturi„, rekao je ministar.

On je naglasio da je sledeća faza rada Koreje u Srbiji, na kreiranju koncepta pametnih gradova, kroz projekat vredan 200.000 evra, od presudnog značaja.

Digitalizacija je među glavnim prioritetima u ovom mandatu vlade, i imajući u vidu da će do 2050. godine broj stanovnika u gradovima biti udvostručen, moramo da počnemo da razmišljamo o načinima kako da, kao uprava, radimo brže, što je nemoguće bez uvođenja novih tehnologija„, rekao je Ružić, zahvaljujući se predstavnicima vlade Južne Koreje na deljenju iskustava i veština u toj oblasti.

 Skip to content