Ружић: Подршка за успостављање јединственог управног места у осам општина

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио je да је осам градова и општина у Србији од тог министарства добило укупно 52 милиона динара за успостављање јединственог управног места.

Та средства, која су бесповратна, биће расподељена на осам локалних самоуправа и градских општина  – Лазаревац, Житиште, Шабац, Сомбор, Смедеревска Паланка, Крушевац, Пирот и Бела Паланка.

Министар Ружић је рекао да је циљ да грађани у тим општинама добију једно место на коме ће завршавати све послове које имају са управом и нагласио да се на тај начин штеди њихово време и новац.

Свечаност потписивања уговора о реализацији пилот пројекта Јединствено управно место

„Oсновна идеја увођења јединственог управног места је да оно постане мост између грађана и управе и јединствена приступна тачака“, рекао је Ружић.

Истакао је да очекује да ће јединствено управно место у тим градовима почети да функционише у првом кварталу 2019. године.

„Циљ је да се јединствено управно место уведе као модел у све општине, али пре тога потребно је да се да се тај систем тестира детаљније у неколико општина, како бисмо увидели како у пракси функционише“, објаснио је Ружић.

Он је подсетио да једношалтерски систем или јединствено управно место постоји у развијеним земљама као механизам за пружање брже и квалитетније услуге грађанима.

„Иако су неке општине са таквом оптимизацијом процеса почеле и саме, важно је да уведемо механизам у свакој

Свечаност потписивања уговора о реализацији пилот пројекта Успостављање јединственог управног места

општини и граду у нашој земљи како грађани, ма где год се сусрели са администрацијом, једнак ниво квалитета, љубазности, професионалности, модернизације добију“, нагласио је министар Ружић.

Он је подсетио да је јавни позив за пријаву јединица локалне  самоуправе и градских општина за добијање подршке за успостављање  јединственог управног места  објављен 12. октобра ове године.

 Skip to content