Ružić: Podrška za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta u osam opština

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je osam gradova i opština u Srbiji od tog ministarstva dobilo ukupno 52 miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta.

Ta sredstva, koja su bespovratna, biće raspodeljena na osam lokalnih samouprava i gradskih opština  – Lazarevac, Žitište, Šabac, Sombor, Smederevska Palanka, Kruševac, Pirot i Bela Palanka.

Ministar Ružić je rekao da je cilj da građani u tim opštinama dobiju jedno mesto na kome će završavati sve poslove koje imaju sa upravom i naglasio da se na taj način štedi njihovo vreme i novac.

Svečanost potpisivanja ugovora o realizaciji pilot projekta Jedinstveno upravno mesto

„Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog upravnog mesta je da ono postane most između građana i uprave i jedinstvena pristupna tačaka“, rekao je Ružić.

Istakao je da očekuje da će jedinstveno upravno mesto u tim gradovima početi da funkcioniše u prvom kvartalu 2019. godine.

„Cilj je da se jedinstveno upravno mesto uvede kao model u sve opštine, ali pre toga potrebno je da se da se taj sistem testira detaljnije u nekoliko opština, kako bismo uvideli kako u praksi funkcioniše“, objasnio je Ružić.

On je podsetio da jednošalterski sistem ili jedinstveno upravno mesto postoji u razvijenim zemljama kao mehanizam za pružanje brže i kvalitetnije usluge građanima.

„Iako su neke opštine sa takvom optimizacijom procesa počele i same, važno je da uvedemo mehanizam u svakoj

Svečanost potpisivanja ugovora o realizaciji pilot projekta Uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta

opštini i gradu u našoj zemlji kako građani, ma gde god se susreli sa administracijom, jednak nivo kvaliteta, ljubaznosti, profesionalnosti, modernizacije dobiju“, naglasio je ministar Ružić.

On je podsetio da je javni poziv za prijavu jedinica lokalne  samouprave i gradskih opština za dobijanje podrške za uspostavljanje  jedinstvenog upravnog mesta  objavljen 12. oktobra ove godine.

 Skip to content