Ружић: Сарадња градова и општина у ванредним ситуацијама за добробит свих грађана

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је удруживање градова и општина неопходно за ефикасније решавање проблема  и боље реаговање на локалу  у ванредним ситуацијама.

„Хвала Сталној конференцији градова и општина на подршци да такав механизам уврстимо и у последње измене Закона о локалној самоуправи, јер су оне биле производ потреба које сте ви испред локалних самоуправа истакли као досадашњи проблем у функционисању када су у питању процеси смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама“, рекао је министар Ружић.

Он је на конференцији „Удруживање градова и општина у сливове кроз примену Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама“, коју организује СКГО, истакао да ће се на овај начин пронаћи решење за такве ситуације везане за недостатак људских и финансијских капацитета, а са друге стране обезбедиће се одрживи развој локалних заједница.

Ружић се захвалио и граду Краљеву на првој иницијативи о удруживању која се проширила на многе.

„Посебно ме радује да чујем да ће на пролеће следеће године бити потписан први споразум између 18 општина и градова слива Западне Мораве, ради удруживања и финансијских и административних капацитета у циљу решавања заједничких проблема“, истакао је министар Ружић.

То ће, како је истакао, обезбедити и службу на овом нивоу која ће бавити разним питањима, између осталог и обезбеђивањем цивилне заштите, што јесте корак даље у овој области.

Додао је да ће и Национална академија за јавну управу такође имати велику улогу у обукама и акредитацији службеника за обуке за послове смањења ризика и цивилне заштите.

„И у сваком послу овог типа, свакој иницијативи имаћете пуну подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе јер једино удружене општине могу ефикасније да раде на јачању сопствене отпорности“, рекао је Ружић.

Подсетио је да су заједно са Канцеларијом за јавна улагања и Сталном конференцијом градова и општина подржали  и SEE URBAN пројекат који је финансиран од стране ЕУ, а спроводи га УНДП.

„Кроз тај пројекат од 2016. године унапређујемо сарадњу и координацију општина и градова у области смањења ризика од катастрофа и њихово институционално јачање, како кроз израду посебних докумената, тако и кроз размену искустава, знања и инофрмација“, истакао је министар Ружић.Skip to content