Ружић: Стручно усавршавање запослених за јачање капацитета јавне управе

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је циљ програма FINAC ERASMUS+ да ојача капацитете запослених у јавној управи, како на централном, тако и на локалном нивоу у области финансијског менаџмента, контроле и менаџерског рачуноводства.

Ружић је у Ректорату Универзитета рекао да је тај програм изродио четири акредитована програма за мастер студије, на четири факултета, а то су  ФОН, Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА), Државни универзитет у Новом Пазару и Економски факултет у Крагујевцу.

„Стипендира такође и прву годину 103 полазника који већ раде у јавној управи, а желе, и као професионални изазов виде, ширење својих знања о овим областима“, додао је Ружић на представљању тог програма.

Подсетио је да је ФОН је уписао 35 полазника из државних служби.

Ружић је објаснио да по завршетку мастер програма, службеници имају обавезу трансфера знања колегама и задржавања у јавној управи још најмање две године, чиме се, како је додао, обезбеђује јачање капацитета запослених у јавној управи у поменутој области, што је један од услова предвиђених Поглављем  32 поглавља у процесу ЕУ интеграција.

Подсетио је даје реформа јавне управе један од три стуба ЕУ интеграција.

„Реализација овог регионалног пројекта представља синергију државе и академске заједнице у спровођењу реформи и то је додатна вредност коју нам је овај пројекат дао“, истакао је министар.

Према речима Ружића, само добро обучени и мотивисани кадрови, који су у сталном процесу личног и професионалног развоја, адекватно распоређени у систему, они који обезбеђују ефикасност каква је потребна за шири друштвени развој.

„Зато овај вид сарадње и међусобне подршке између унивезитета и државе видим као кључан и уверен сам да ће се он наставити и у будућности“, оценио је Ружић.

Подсетио је да Србија први пут, по угледу на развијеније земље, има Националну академију за јавну управу – институцију која води рачуна о континуираном стручном усавршавању запослених.Skip to content