Ружић: Управа више није кочничар, већ покретач промена

Захваљујући платформи за размену података и докумената еЗУП, државне службе су 500.000 пута размениле документа, што значи да грађани толико пута нису имали обавезу да иду на различите шалтере и доносе разна документа.

Наводећи овај податак, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић отворио је данас други дан конференције „Дигитал 2018“.

Ружић је рекао да је циљ државе и ресорног министарства да сваки посао који привредник и грађанин имају са државом функционише „по принципима ефикасности и економичности“.

„Недавно смо уложили 35 милиона динара у инфраструктуру, опрему, како бисмо успоставили Регистар матичних књига и још боље водили најзначајније евиденције о нашим грађанима – матичне књиге“, рекао је Ружић.

У првих пет месеци ове године, наводи, било је 30 процената мање одштампаних извода из МК рођених у односу на прошлу годину.

„Дигитализација је обавезни правац размишљања свих у Влади Србије. Она је у свему што радимо“, каже Ружић.

Министар Ружић на конференцији Дигитал 2018

Објашњава да Управа није више кочничар промена, него, како је рекао покретач промена.

„Почели смо од сопствене куће како бисмо реално, паметно распоредили кадрове и финансије, прошли смо кроз рационализацију, а сада пролазимо и кроз оптимизацију“.

Канцеларија за информационе технологије и еУправу је покренула и први национални портал отворених података, подсећа министар и каже да то представља централно место на којем су обједињени отворени подаци јавних институција и стављени на располагање грађанима и невладином сектору и привреди.

„Њихов број је удвостручен за свега четири месеца рада портала, а најбољи показатељ великог помака у овој области је индекс отворених података који је Србију сместио на прво место у региону и 41. место на листи чланица Уједињених нација“.

Дигитализација, напоменуио је Ружић, не може да чека.

„Нити ће свет чекати на нас. И управа нема другог избора осим да промене разуме, прихвати и примени јер дигитализација није нешто што доноси корист само корисницима услуга, грађанима, већ доноси велике штедње и у времену и новцу самој управи“, рекао је Ружић.Skip to content