Ružić: Uprava više nije kočničar, već pokretač promena

Zahvaljujući platformi za razmenu podataka i dokumenata eZUP, državne službe su 500.000 puta razmenile dokumenta, što znači da građani toliko puta nisu imali obavezu da idu na različite šaltere i donose razna dokumenta.

Navodeći ovaj podatak, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić otvorio je danas drugi dan konferencije „Digital 2018“.

Ružić je rekao da je cilj države i resornog ministarstva da svaki posao koji privrednik i građanin imaju sa državom funkcioniše „po principima efikasnosti i ekonomičnosti“.

„Nedavno smo uložili 35 miliona dinara u infrastrukturu, opremu, kako bismo uspostavili Registar matičnih knjiga i još bolje vodili najznačajnije evidencije o našim građanima – matične knjige“, rekao je Ružić.

U prvih pet meseci ove godine, navodi, bilo je 30 procenata manje odštampanih izvoda iz MK rođenih u odnosu na prošlu godinu.

„Digitalizacija je obavezni pravac razmišljanja svih u Vladi Srbije. Ona je u svemu što radimo“, kaže Ružić.

Ministar Ružić na konferenciji Digital 2018

Objašnjava da Uprava nije više kočničar promena, nego, kako je rekao pokretač promena.

„Počeli smo od sopstvene kuće kako bismo realno, pametno rasporedili kadrove i finansije, prošli smo kroz racionalizaciju, a sada prolazimo i kroz optimizaciju“.

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu je pokrenula i prvi nacionalni portal otvorenih podataka, podseća ministar i kaže da to predstavlja centralno mesto na kojem su objedinjeni otvoreni podaci javnih institucija i stavljeni na raspolaganje građanima i nevladinom sektoru i privredi.

„Njihov broj je udvostručen za svega četiri meseca rada portala, a najbolji pokazatelj velikog pomaka u ovoj oblasti je indeks otvorenih podataka koji je Srbiju smestio na prvo mesto u regionu i 41. mesto na listi članica Ujedinjenih nacija“.

Digitalizacija, napomenuio je Ružić, ne može da čeka.

„Niti će svet čekati na nas. I uprava nema drugog izbora osim da promene razume, prihvati i primeni jer digitalizacija nije nešto što donosi korist samo korisnicima usluga, građanima, već donosi velike štednje i u vremenu i novcu samoj upravi“, rekao je Ružić.Skip to content