РУЖИЋ: УСКОРО ЈАВНИ КОНКРУС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ИЗ БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић  позвао је све који имају право учешћа да се пријаве на јавни конкурс за доделу средстава из Буџетског фонда за националне мањине, који ће бити расписан крајем априла.

Он је честитао Светски дан Рома и на скупу који је организован тим поводом рекао да су укупна средства која ће из тог фонда бити додељена за програме и пројекте ове године, увећана у односу на претходне године, и да износе 30 милиона динара.

„Позивам све који имају право учешћа, а пре свега цивилни сектор, да се пријаве и учествују на конкурсу. На последњој седници Савета за националне мањине којом председава председница владе, једногласно је одлучено да се средства усмере у област културе“, додао је министар Ружић.

Национални савет ромске националне мањине организовао је јавно слушање “Институционални механизми за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији”, поводом обележавања 8. априла – Међународног дана Рома.

Ружић је на том скупу истакао да Влада Србије чини изузетне напоре да обезбеди унапређење и заштиту права припадника свих националних мањина, укључујући и низ посебних  мера када је у питању положај Рома и Ромкиња.

Подсетио да је прошлу годину обележило усвајање сета „мањинских“ закона којима се унапређује остваривање права припадника националних мањина, укључујући и ромску националну мањину.

„Усвојене су измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина, Закона о заштити права и слобода националних мањина, Закона о службеној употреби језика и писама, Закона о матичним књигима и Закона о локалној самоуправи. Следи нам сада подизање свести свих припадника националних мањина о њиховим правима и адекватна примена нових законских решења“, истакао је министар Ружић.

Истакао је да су несумњиво најзначајнији документи Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији и Акциони план за примену Стратегије. „Министарство које водим није самостални носилац активности из поменутих докумената, али јесмо учествовали и подржавали реализацију појединих активности и наставићемо и у наредном периоду да будемо партнер у овом важном послу“, додао је он.

Истакао је и да је  значајна улогу градова и општина у унапређењу положаја ромске националне мањине.

„Из тог разлога ћемо наставити и да подржавамо рад савета за међунационалне односне, решавање статуса положаја ромских координатора и наставићемо да подсећамо јединице локалних самоуправа да континуирано предузимају мере и активности у циљу реализације активности предвиђених стратешким документима које доприносе заштити и унапређењу људских и мањинских права, посебно у области запошљавања Рома и Ромкиња.“, рекао је министар Ружић.

Нагласио је и да важну улогу у унапређењу положаја припадника ромске националне мањине има и Национални савет ромске националне мањине, јер одлучују о питањима из области образовања, културе, обавештавања на језику националне мањине и службене употребе језика и писма.

Подсетио је да су 4. новембра прошле године одржани  избори за чланове 22 национална савета и да је Србија од тада богатија за још два нова национална савета- руске и пољске националне мањине.

„На овим изборима изабрани су и нови чланови Националног савета ромске националне  мањине, који су изабрали господина Далибора Накића за новог председника националног савета, на чему још једном честитам и желим да укажем да ће Министарство у наредном периоду наставити да, у оквиру својих надлежности, пружати подршку за одређене активности које овај национални савет реализује, у циљу даљег унапређења положаја ромске националнемањине“, рекао је министар Ружић.Skip to content