РУЖИЋ: УСКОРО НА КОНСУЛТАЦИЈАМА НОВ ПРОГРАМ РАЗВОЈА Е-УПРАВЕ 2019-2020

„На пољу реформе јавне управе и дигитализације, које су приоритети Владе Србије, имамо одличне резултате. Током октобра на консултацијама ће бити и нов Програм развоја еУправе 2019-2020. године који за циљ има развој ефикасне управе окренуте корисницима у дигиталној средини, развој потребне инфраструктуре и омогућавање интероперабилности“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на Међународној конференцији о изазовима у јавној администрацији у земљама западног Балкана, коју организује РеСПА.

Министар је подсетио да је Законом о општем управном поступку и Законом о еУправи, али и другим прописима, обезбеђено боље остваривање права грађана. „Систем електронске размене података између институција је међу најважнијим ефектима нашег рада, што поткрепљује податак да смо до сад 3,5 милиона пута разменили податке о грађанима без да смо исте тражили од њих“ илустровао је министар.

Дигитализоване су најважније евиденције о грађанима, што је омогућило и креирање еУслуга. „Преко 160.000 беба регистровано је преко еСервиса „Бебо, добродошла на свет“, а преко 90% родитеља је искористило ову прилику“ рекао је Ружић и додао да су организоване и друге еУслуге попут еУписа у школе и на факултете, еРецепт и еСуд.  Министар је најавио да ће се од септембра 2020. године започети са радом у Централном регистру становништва који ће објединити 13 евиденција и тиме још више убрзати и олакшати пружање услуге.

Дигитализаија се прожима кроз све области јавне управе, па је тако почела са радом и платформа еИнспектор која ће допринети промени инспекцијског надзора и обезбедити селекцију привредника на високо и ниско ризичне, усмеравајући надзор на високоризичне, а растерећујући оне који послују у складу са законом.

„У исто време важно је да се инвестира у запослене, јер они носе реформу јавне управе. Уведен је систем компетенција, који ће нам помоћи обезбедимо стручне службенике на свим нивоима, да оцењујемо њихов рад и да омогућимо каријерни развој, који ће бити могућ кроз Националну академију, јединствену институцију за стручно усавршавање свих запослених у јавној управи“, рекао је министар.

 Skip to content