РУЖИЋ: ВЕЋИ БУЏЕТСКИ ФОНД ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ, ВАЖНО ТРАНСПАРЕНТНО ТРОШЕЊЕ НОВЦА

У Буџетском фонду за националне мањине у овој години определили смо 30 милиона динара, што је за 37,6 одсто више него у протеклој години, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на првом састанку са председницима националних савета националних мањина.

Подсетио је да је у претходној години  из тог фонда финансирано 77 организација или установа у износу од 21,8 милиона динара и то за програме и пројекте из области информисања на језицима националних мањина.

Ружић је рекао и да је претходна година била у знаку националних мањина – измењени су мањински закони, успешно су спроведени избори за националне савете, а формирани су и нови сазиви националних савета.

Подсетио је да су  поред постојећих националних савета формирана и два нова национална савета – национални савет пољске и руске националне мањине и честитао свим новоизабраним председницама, председницима и члановима националних савета.

Изменама закона циљ, нам је био да обезбедимо јавност у раду националних савета, транспарентност у трошењу финансијских средстава, као и деполитизацију националних савета, а да национални савети не изгубе из вида улогу коју то тело треба да има у очувању културног и националног идентитета мањине коју представља“, рекао је министар Ружић.

Ружић је истакао да је важна сарадња унутар самог националног савета и подсетио представнике савета на транспарентност у раду и обавезу да раде у интересу  националне мањине.

Он је истакао да као и до сада сви национални савети могу рачунати на подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе и партнерски однос, и позвао представнике националних савета националних мањина да изнесу своје предлоге о наставку сарадње.

Подсетио је и да је Влада Србије усвојила Уредбу о критеријумима за расподелу средстава из буџета за финансирање рада националних савета националних мањина, која је ступила ступила на снагу 9.  фебруара 2019. године.

Као и до сада расподелу средстава ће вршити Канцеларија за људска и мањинска права, а национални савети су у обавези да до 1. априла 2019. године доставе предлоге за доделу средстава“, додао је Ружић.

Избори за Националне савете одржани су 4. новембра 2018. године. У Србији сада има 22 Национална савета националних мањина, с тим што по закону и Извршни одбор Савеза јеврејских општина врши функцију Националног савета. Мањине чине 13 одсто укупног броја грађана Србије, а око 500.000 је уписано у Посебан бирачки списак.Skip to content