Ружић: Већи углед инспектора, привреда задовољнија

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је 10.000 више привредника у 2017. години него у односу на претходну, чиме се број привредника које 41 републичка инспекција надзире повећао на око 350.000.

„Инспектори сада имају више саветодавну улогу, него репресивну коју задржавамо највише за оне са лошом историјом пословања“, рекао је министар наводећи да је прошле године било 3000 службених саветодавних посета и да је изречено 8000 превентивних мера, као и да су инспекције 25.000 пута најавиле надзор.

Министар Бранко Ружић током седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор

Додао је и да је појединачно гледано, највећи број надзора обавила Ветеринарска инспекција и то 69.714, а затим Гранична фитосанитарна инспекција са 69.008 надзора. Најмањи број надзора, са друге стране, извршила је Буџетска инспекција – 16.

Инспекције ће ићи сада у заједнички координисани надзор, за шта је усвојено 18 планова, истакао је министар на седници Координационе комисије за инспекцијски надзор и додао да су планови  усмерени према главним областима сиве економије.

Ради боље комуникације и координације  инспектора МДУЛС наставља рад на изради софтверске платформе еИнспектор. Инспекције убрзано израђују Правилнике о елементима за процену ризика који представљају основ Модула за планирање. Прве четири инспекције – пилот инспекције Санитарна, Тржишна, Рад и Управна крећу са радом у овом софтеру од половине октобра, а за све инспекторе обезбеђујемо и комплетну нову опрему у виду лаптова и бољег интернета, нагласио је Ружић и најавио да ће све остале инспекције по плану од маја следеће године приступити раду у еИнспектору.

С обзиром на недостатак кадровских и материјалних ресурса, министар је рекао и да је ће до краја године пред Владу Србије изаћи са Акционим планом за запошљавање инспектора у наредне три године, као и новим моделом опремања и занављања опреме инспекција.Skip to content