Шефица УНХЦР-а у Србији у опроштајној посети МДУЛС-у

Mинистарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић примила је данас у опроштајну посету шефицу Представништва УНХЦР-а у Србији Франческу Бонели.

Обрадовић и Бонели изразиле су задовољство постигнутим резултатима сарадње између МДУЛС-а и УНХЦР-а, посебно у области решавања питања тзв. „правно невидиљивих лица“ и активности које су заједнички спроведене како би се омогућило остваривање права уписа у матичну књигу рођених.

Саговорнице су констатовале да је Србија на корак до искорењивања апатридије и сложиле се да ће будуће активности свих актера водити до испуњења циља кампање УНХЦР-а „Ја припадам“, а то је потпуно искорењивање апатридије у свету до новембра 2024. године.

Обрадовић и Бонели су изразиле задовољство и постигнутим нивоом сарадње на нивоу јединица локалне самоуправе у Србији, у којима се обучавају запослени службеници који раде са лицима у ризику од апатридије. Такође, оставарена је и добра сарадња МДУЛС-а и УНХЦР-а у Србији у погледу информисања јавности о начинима на које се може остварити право на упис у матичну књигу рођених, као и када је у питању пружање подршке приликом решавања појединачних случајева лица која нису решила ово статусно питање.

На састанку је оцењено да су и МДУЛС и УНХЦР, свако у оквиру својих надлежности, у претходне две године испунили готово све циљеве предвиђене потписаним Споразумом о разумевању. Саговорнице су изразиле очекивање да ће се досадашња добра сарадња наставити и у наредном периоду на добробит грађана Србије.Skip to content