Службеници на локалу усавршавањем допринели ефикаснијем пружању услуга грађанима

„Захваљујући труду који службеници улажу у развој личних и професионалних знања и вештина, из године у годину можемо да се похвалимо све ефикаснијим услугама које се пружају грађанима, али и импозантним бројевима. Само током прошле године више од 5,5 милиона грађана није морало у различитим поступцима да прилаже исправе о свом личном статусу, јер су их органи прибављали из Регистра матичних књига по службеној дужности. Исто тако, 448 службеника на пословима ажурирања јединственог бирачког списка донело је близу 960 хиљада решења на којима се заснивају промене у бирачком списку“, истакао је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на конференцији „Секторско посебно стручно усавршавање у јединицама локалне самоуправе“, коју је организовало МДУЛС.

Мартиновић је указао да учешће и подршка службеника у успостављању новог система стручног усавршавања говори да оно почиње да остварује жељени реформски циљ, а то је једнак приступ праву на стручно усавршавање свим запосленима у јавној управи, без обзира где живе и раде. Подсетио је да је управа Србије за само пет година изградила систем стручног усавршавања којим се сврстала у ред најразвијенијих у Европи, а на који се данас угледају многе државе региона и шире.

„Стручно усавршавање запослених у ЈЛС заузело је једно од централних места у процесу реформе јавне управе јер је то најбољи механизам за унапређење административних капацитета на локалу, који тренутно нису довољно изграђени, а од којих се очекује да спроведу више од 70% политика у процесу европских интеграција. С тога су наши планови да додатно радимо на том пољу, јер ако желимо да одржимо узлазну линију развоја и квалитет услуга, потребно је да службеницима, пре свега, пружимо могућност да континуирано унапређују своју компетентност учествовањем у свим облицима стручног усавршавања које организују МДУЛС и НАЈУ“, нагласио је Мартиновић и додао да се само уз подршку стручног усавршавања, професија службеника са лакоћом мења и прилагођава савременом тренутку и трансформише у управу по мери свих нас.

У уводном делу конференције, обратили су се и министарка за бригу о породици и демографију проф.др Дарија Кисић и државни секретар МУП-а Данило Стевандић.

Након тога, у наставку догађаја, државна секретарка МДУЛС-а и председник Савета за стручно усавршавање запослених у ЈЛС Маја Мачужић Пузић говорила је о новом систему стручног усавршавања као подршци изградњи капацитета ЈЛС, док је помоћница министра Јасмина Бенмансур говорила о секторском посебном стручном усавршавање у ЈЛС у 2023. години и о плановима развоја у наредном периоду.

Овогодишња конференција посвећена је матичарима и службеницима који обављају послове ажурирања јединственог бирачког списка, а који су својим радом, залагањем, резултатима и спремношћу да уче и усавршавају се, последњих година дали немерљив допринос дигиталној, административној и културној трансформацији јавне управе у целини.

На крају догађаја додељене су грамате најбољим реализаторима секторских посебних програма обуке у јединицама локалне самоуправе у 2022. години, а проглашене су и најуспешније ЈЛС у секторском посебном стручном усавршавању током истог периода.

Фото галерија – извор ТанјугSkip to content