Србија гради отворену управу

Србија ће новим Акционим планом за спровођење иницијативе Партнерствo за отворену управу у Републици Србији за период 2018-2020 утврдити мере у циљу унапређења транспарентности, одговорности власти и учешћа јавности,  истакли су представници Министарства државне управе и локалне самоуправе на Глобалном самиту Партнерства за отворену управу који је одржан од 17-19 јула 2018. године у Тбилисију у Грузији.

Самиту је присуствовала и премијерка Ана Брнабић која је на свечаном отварању истакла да је дигитализација један од кључних приоритета Владе, пре свега у областима јавне управе, економије и образовања, и да је Србија у претходних годину дана повећала број услуга које грађани и привреда електронским путем могу да добију од државних институција и администрације.

Самит је одржан у циљу промоције размене информација и унапређења агенде отворене управе, као и решавања нових изазова са којима се државе суочавају ради унапређења живота грађана широм света. Ове године Самит је био фокусиран на грађанско ангажовање, борбу против корупције и пружање јавних услуга.

Представници Министарства учествовали су у раду Самита захваљујући подршци Регионалне школе за државну управу (РеСПА), у чијој организацији је одржан и Регионални панел посвећен Партнерству за отворену управу на коме су представници Министарства представили постигнућа у оквиру иницијативе отворених података у Србији.Skip to content