Србија једна од земаља које су најбрже напредовале у еУправи

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић данас је у Националној академији за јавну управу (НАЈУ), приликом представљања резултата „Модернизованог програмског концепта НАЈУ 2020-2025”, истакао да је циљ реформе стручног усавршавања у јавној управи била културна трансформација и модернизација управе, кроз јачање административних капацитета.

Он је напоменуо да је нарочито важно да овај процес обухвати једнако државну управу и локалну самоуправу, која је најближа грађанима и прво место које посете у остваривању многих својих права и обавеза.

Нагласивши да је НАЈУ поуздан партнер МДУЛС-у у остваривању планова развоја кадровских капацитета и стручног усавршавања запослених у јавној управи, министар је изразио уверење да ће мултидисциплинарна агенда знања и вештина, коју је НАЈУ развила, помоћи у унапређењу и практиковању новог начина понашања, размишљања и утицаја на остваривање реформских и развојних планова.

Мартиновић се осврнуо и на чињеницу да, према подацима којима располаже, портал еУправа данас користи више од 1,5 милиона грађана Србије.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић указала је на то да је Србија према извештају УН једна од десет земаља које су најбрже напредовале у електронској управи.

Брнабић је напоменула да је електронска управа начин да државни органи и организације локалне управе буду у сваком тренутку на располагању грађанима, и истакла да је план да се до 2025. године свим грађанима у Србији омогући приступ интернету.

Премијерка је објаснила да је реч о инвестицији вредној 500 милиона евра, од којих ће половину обезбедити држава, а половину приватни партнери, додавши да се у сарадњи са УНДП-ом ради и на дигиталном описмењавању старијег становништва.

Пре оснивања Националне академије за јавну управу није постојао ниједан механизам за помоћ и едукацију кадрова у локалним самоуправама и први пут смо почели да обучавамо службенике на локалу на један системски начин, подсетила је она.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић истакао је да се после пет година и увођења информационог система који је запослио 10.000 људи и омогућио размену пет милиона докумената, у јавној управи иде корак даље ка томе да се уведе модерна, електронска писарница.

Стални представник Програма УН за развој (УНДП) Јакуп Бериш најавио је да ће та организација наставити да помаже Националну академију за јавну управу, истичући да ће следеће године бити доступни и алати за учење на мобилном телефону.

Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид поручила је да је модернизација и дигитализација јавне управе пут ка транспарентности у раду државних институција, изразивши  задовољство тиме што Шведска учествује и даје подршку овом пројекту.

Вршилац дужности директора Националне академије за јавну управу Дејан Милетић уручио је премијерки Брнабић признање „Почасни амбасадор” Националне академије.

Фото галерија – извор НАЈУSkip to content