Srbija jedna od zemalja koje su najbrže napredovale u eUpravi

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović danas je u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU), prilikom predstavljanja rezultata „Modernizovanog programskog koncepta NAJU 2020-2025”, istakao da je cilj reforme stručnog usavršavanja u javnoj upravi bila kulturna transformacija i modernizacija uprave, kroz jačanje administrativnih kapaciteta.

On je napomenuo da je naročito važno da ovaj proces obuhvati jednako državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja je najbliža građanima i prvo mesto koje posete u ostvarivanju mnogih svojih prava i obaveza.

Naglasivši da je NAJU pouzdan partner MDULS-u u ostvarivanju planova razvoja kadrovskih kapaciteta i stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi, ministar je izrazio uverenje da će multidisciplinarna agenda znanja i veština, koju je NAJU razvila, pomoći u unapređenju i praktikovanju novog načina ponašanja, razmišljanja i uticaja na ostvarivanje reformskih i razvojnih planova.

Martinović se osvrnuo i na činjenicu da, prema podacima kojima raspolaže, portal eUprava danas koristi više od 1,5 miliona građana Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je na to da je Srbija prema izveštaju UN jedna od deset zemalja koje su najbrže napredovale u elektronskoj upravi.

Brnabić je napomenula da je elektronska uprava način da državni organi i organizacije lokalne uprave budu u svakom trenutku na raspolaganju građanima, i istakla da je plan da se do 2025. godine svim građanima u Srbiji omogući pristup internetu.

Premijerka je objasnila da je reč o investiciji vrednoj 500 miliona evra, od kojih će polovinu obezbediti država, a polovinu privatni partneri, dodavši da se u saradnji sa UNDP-om radi i na digitalnom opismenjavanju starijeg stanovništva.

Pre osnivanja Nacionalne akademije za javnu upravu nije postojao nijedan mehanizam za pomoć i edukaciju kadrova u lokalnim samoupravama i prvi put smo počeli da obučavamo službenike na lokalu na jedan sistemski način, podsetila je ona.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da se posle pet godina i uvođenja informacionog sistema koji je zaposlio 10.000 ljudi i omogućio razmenu pet miliona dokumenata, u javnoj upravi ide korak dalje ka tome da se uvede moderna, elektronska pisarnica.

Stalni predstavnik Programa UN za razvoj (UNDP) Jakup Beriš najavio je da će ta organizacija nastaviti da pomaže Nacionalnu akademiju za javnu upravu, ističući da će sledeće godine biti dostupni i alati za učenje na mobilnom telefonu.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David poručila je da je modernizacija i digitalizacija javne uprave put ka transparentnosti u radu državnih institucija, izrazivši  zadovoljstvo time što Švedska učestvuje i daje podršku ovom projektu.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić uručio je premijerki Brnabić priznanje „Počasni ambasador” Nacionalne akademije.

Foto galerija – izvor NAJUSkip to content