Србија остварила изванредне резултате на решавању питања правне невидљивости

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Заштитником грађана и Представништвом Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Србији, данас је у Нишу одржало информативну кампању за представнике ромске заједнице, у циљу информисања о начину остваривања права на упис у матичну књигу рођених и прибављања личних докумената.

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да је Република Србија остварила изванредне резултате на решавању питања правне невидљивости, у прилог чему говори чињеница да, према истраживању УНХЦР-а из 2020. године, у неформалним насељима у нашој земљи живе приближно 253 особе које нису уписане у матичну књигу рођених. Како је објаснио, изменама прописа, поједностављењем процедура и спровођењем обука за релевантне државне службенике, радило се на системском решавању проблема, чиме је Србија постала пример добре праксе у региону.

Мартиновић је додао да су даље заједничке активности усмерене ка спречавању појаве нових случајева лица која нису уписана у матичну књигу рођених, кроз идентификовање преосталих случајева и пружање подршке и помоћи ради решавања њихових статусних питања. Он је изразио уверење да ће Србија бити једна од земаља које ће у потпуности искоренити апатридију до краја кампање УНХЦР-а „Ја припадам“, у новембру 2024. године.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски навела је да Ниш подржава информативну кампању за коначно решење проблема лица којих нема у матичним књигама jер је добијање личних докумената предуслов за решавање њихових бројних проблема, те изразила уверење да ће заједно са суграђанима ромске националности учинити нови искорак, не само на промоцији кампање, већ и  на терену и непосредној комуникацији са њима. Додала је да Град Ниш кроз ђачке стипендије мотивише младе Роме да се школују, да је неколико високообразованих добило посао, као и то да раде на озакоњењу кућа у ромским махалама и пројектима у којима активно учествују припадници ромске заједнице.

Представник Високог комесаријата Уједињених нација (УНХЦР) у Србији рекао је „Заједно са владом Републике Србије, Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Mинистарством унутрашњих послова, Заштитником грађана и осталим државним органима, као и локалним партнерским организацијама, УНХЦР дуги низ година ради на решавању проблема особа без личних докумената. Захваљујући тој сарадњи, десетине хиљада људи добило је лична документа а релевантни закони су измењени да би се ова појава искоренила. Према процени УНХЦР-а, још око 2000 људи у Србији је поседује неки од неопходних докумената, а око 250 људи није уписано у матичну књигу рођених. Будући да се, у највећем броју, ради о Ромима, УНХЦР 1. јуна започиње кампању у ромским насељима како бисмо идентификовали оне који још увек немају документа и позвали их да се јаве матичарима, социјалним службама и полицији. УНХЦР ће свима који желе да добију документа обезбедити и бесплатну правну помоћ преко свог партнера, организације Praxis.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Заштитник грађана и УНХЦР од 2012. године улажу заједничке напоре у решавање овог питања, у оквиру три споразума о разумевању. На данашњем догађају присутнима се обратио и Заштитник грађана Зоран Пашалић, након чега је одржана информативна сесија за представнике ромске заједнице.

 

Фото галерија – извор Град Ниш

 Skip to content