Сретењском академијом у Крагујевцу обележен Дан државности

„Овај празник обавезује нас да никад не дозволимо да наш народ пати под јармом тираније и да негујемо слободу и демократију као темеље наше државе“, поручила је данас у Крагујевцу министарка Марија Обрадовић на Сретењској академији поводом обележавања Дана државности.

Она је у својој беседи истакла да се обележавање Сретења започиње у Крагујевцу, месту где је рођена модерна Србија и где је 1835. године усвојен Устав и постављени темељи модерног, либералног и грађанског друштва у Србији.

„Неизмерно сам поносна, што као министарка у Влади Србије имам част да Сретењску беседу излажем баш на овом историјском месту, посебном и због тога што су овде 1878. године прочитане одлуке Берлинског конгреса, на којем је Србија коначно и дефинитивно добила своју независност и обновила своју државност“, навела је Обрадовић.

Фото Танјуг

Она је подсетила да нас овај дан обавезује да сви у Србији знамо какав је пут наша земља прошла и колику је цену је платила за одбрану и освајање слободе и истакла да Сретење, Дан државности треба да буде свечан дан који нас сећа на великане од Карађорђа и Димитрија Давидовића, до свих безимених хероја који су своје животе положили на олтар отаџбине.

Обрадовић је поручила да се сваке године и прошлост и будућност ове државе сусрећу на овај датум и на овом месту, како би утврдили дуг који имамо према прецима и обавезе које имамо према нашој деци.

Она је додала да је мала Србија давне 1804. године, наоружана храброшћу својих сељака кренула пут слободе да би након коначног ослобођења, баш у Крагујевцу, међу првима у Европи, увојила најлибералнији

устав, а три године касније, добила тзв. Турски устав у виду хатишерифа Османског царства, што је поставило темељ и тежњу српског народа за слободом, навела је Обрадовић.

Фото Танјуг

„Време је показало резултат и последице устанка у Марићевића јарузи, као и храбре одлуке народних посланика да изгласају либерални Устав. Време је донело необориви суд да ништа не може да стане на пут утемељавању законодавства, реформама, парламентаризму и демократији“, закључила је министарка државне управе и локалне самоуправе.

На Сретењској академији у Крагујевцу, обратио се и градоначелник Никола Дашић и изведен је игроказ „Завештање“, по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Драгана Јаковљевића.

Након Сретењске академије у Крагујевцу министарка Обрадовић присуствује централној церемонији обележавања Дана државности у Орашцу.Skip to content