Sretenjskom akademijom u Kragujevcu obeležen Dan državnosti

„Ovaj praznik obavezuje nas da nikad ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom tiranije i da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države“, poručila je danas u Kragujevcu ministarka Marija Obradović na Sretenjskoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti.

Ona je u svojoj besedi istakla da se obeležavanje Sretenja započinje u Kragujevcu, mestu gde je rođena moderna Srbija i gde je 1835. godine usvojen Ustav i postavljeni temelji modernog, liberalnog i građanskog društva u Srbiji.

„Neizmerno sam ponosna, što kao ministarka u Vladi Srbije imam čast da Sretenjsku besedu izlažem baš na ovom istorijskom mestu, posebnom i zbog toga što su ovde 1878. godine pročitane odluke Berlinskog kongresa, na kojem je Srbija konačno i definitivno dobila svoju nezavisnost i obnovila svoju državnost“, navela je Obradović.

Foto Tanjug

Ona je podsetila da nas ovaj dan obavezuje da svi u Srbiji znamo kakav je put naša zemlja prošla i koliku je cenu je platila za odbranu i osvajanje slobode i istakla da Sretenje, Dan državnosti treba da bude svečan dan koji nas seća na velikane od Karađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

Obradović je poručila da se svake godine i prošlost i budućnost ove države susreću na ovaj datum i na ovom mestu, kako bi utvrdili dug koji imamo prema precima i obaveze koje imamo prema našoj deci.

Ona je dodala da je mala Srbija davne 1804. godine, naoružana hrabrošću svojih seljaka krenula put slobode da bi nakon konačnog oslobođenja, baš u Kragujevcu, među prvima u Evropi, uvojila najliberalniji

ustav, a tri godine kasnije, dobila tzv. Turski ustav u vidu hatišerifa Osmanskog carstva, što je postavilo temelj i težnju srpskog naroda za slobodom, navela je Obradović.

Foto Tanjug

„Vreme je pokazalo rezultat i posledice ustanka u Marićevića jaruzi, kao i hrabre odluke narodnih poslanika da izglasaju liberalni Ustav. Vreme je donelo neoborivi sud da ništa ne može da stane na put utemeljavanju zakonodavstva, reformama, parlamentarizmu i demokratiji“, zaključila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu, obratio se i gradonačelnik Nikola Dašić i izveden je igrokaz „Zaveštanje“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Nakon Sretenjske akademije u Kragujevcu ministarka Obradović prisustvuje centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u Orašcu.Skip to content