Стартује Програм ПРО: Укупно 99 градова и општина у Србији добија подршку

На свечаности која је организована поводом обележавања почетка програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу“, у име министра државне управе и локалне самоуправе др Александра Мартиновића, данас се присутнима обратила Мила Станковић, в.д. помоћнице министра у Сектору за европске интеграције и међународну сарадњу МДУЛС-а.

Програм ПРО, како је навела, ће кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и управљања заштитом животне средине, допринети благостању и побољшању квалитета живота грађана на локалу.

„Укупно 99 градова и општина у Шумадији, западној, источној и јужној Србији моћи ће да добије подршку Програма, а конкретни резултати планирано је да буду постигнути кроз изградњу капацитета јединица локалне самоуправе, унапређење електронских услуга и отворених података, јачање локалних организација цивилног друштва и веће учешће младих у Зеленој агенди“, казала је Станковић.

Она је додала да ће се увести и механизам за мерење квалитета услуга, те да је Министарство у оквиру важећег Акционог плана за спровођење Програма за реформу система локалне самоуправе, први пут израдило Методологију за оцену задовољства грађана пруженим услугама локалне самоуправе. Она је најавила и да ће се управо у склопу програма ПРО на локалном нивоу спровести испитивање јавности о степену задовољства услугама.

„Услуге које су најприоритетније да се оцене са аспекта задовољства грађана на локалу су административне и комуналне, и услуге из области образовања и социјалне заштите. Истраживање спроводимо како бисмо након њега могли да подржимо локалне самоуправе да оснаже и ојачају тачно оне области које грађани буду препознали да су неопходне да се побољшају“.

На крају уводног обраћања, Станковићева се захвалила свим партнерима који помажу Министарству државне управе и локалне самоуправе да модернизује општине и градове у Србији, ојача њихове капацитете, обезбеди боље функционисање и оптимално коришћење ресурса. Она је нагласила и да Министарство својим деловањем јасно демонстрира одабрани стратешки интерес и главно усмерење, а то је да унапреди примену принципа доброг управљања на свим нивоима власти и економски оснажи друштво.

Програм ПРО заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске. Свечаност је организована у Аероклубу у Београду, а на догађају су говорили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сандра Докић, шеф сарадње Амбасаде Швајцарске Ричард Коли, стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб и помоћница директора Европске банке за обнову и развој Јелена Чеперковић.

Фото галерија – извор Танјуг и Програм ПРО / Сања КнежевићSkip to content