Startuje Program PRO: Ukupno 99 gradova i opština u Srbiji dobija podršku

Na svečanosti koja je organizovana povodom obeležavanja početka programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, u ime ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića, danas se prisutnima obratila Mila Stanković, v.d. pomoćnice ministra u Sektoru za evropske integracije i međunarodnu saradnju MDULS-a.

Program PRO, kako je navela, će kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i upravljanja zaštitom životne sredine, doprineti blagostanju i poboljšanju kvaliteta života građana na lokalu.

„Ukupno 99 gradova i opština u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji moći će da dobije podršku Programa, a konkretni rezultati planirano je da budu postignuti kroz izgradnju kapaciteta jedinica lokalne samouprave, unapređenje elektronskih usluga i otvorenih podataka, jačanje lokalnih organizacija civilnog društva i veće učešće mladih u Zelenoj agendi“, kazala je Stanković.

Ona je dodala da će se uvesti i mehanizam za merenje kvaliteta usluga, te da je Ministarstvo u okviru važećeg Akcionog plana za sprovođenje Programa za reformu sistema lokalne samouprave, prvi put izradilo Metodologiju za ocenu zadovoljstva građana pruženim uslugama lokalne samouprave. Ona je najavila i da će se upravo u sklopu programa PRO na lokalnom nivou sprovesti ispitivanje javnosti o stepenu zadovoljstva uslugama.

„Usluge koje su najprioritetnije da se ocene sa aspekta zadovoljstva građana na lokalu su administrativne i komunalne, i usluge iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Istraživanje sprovodimo kako bismo nakon njega mogli da podržimo lokalne samouprave da osnaže i ojačaju tačno one oblasti koje građani budu prepoznali da su neophodne da se poboljšaju“.

Na kraju uvodnog obraćanja, Stankovićeva se zahvalila svim partnerima koji pomažu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da modernizuje opštine i gradove u Srbiji, ojača njihove kapacitete, obezbedi bolje funkcionisanje i optimalno korišćenje resursa. Ona je naglasila i da Ministarstvo svojim delovanjem jasno demonstrira odabrani strateški interes i glavno usmerenje, a to je da unapredi primenu principa dobrog upravljanja na svim nivoima vlasti i ekonomski osnaži društvo.

Program PRO zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske. Svečanost je organizovana u Aeroklubu u Beogradu, a na događaju su govorili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić, šef saradnje Ambasade Švajcarske Ričard Koli, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob i pomoćnica direktora Evropske banke za obnovu i razvoj Jelena Čeperković.

Foto galerija – izvor Tanjug i Program PRO / Sanja KneževićSkip to content