УДОВИЧКИ: ОБЕЛЕЖИЛИ СМО ДВЕ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА МИНИСТАРСТВА

Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Kори Удовички представила је резултате двогодишњег рада и поручила да оног, ко у новој влади буде водио тај ресор, без обзира ко то буде, чека пуно посла. Удовички је додала да ће са мандатаром за састав нове владе Александром Вучићем разговарати да ли ће она наставити да ради тај посао.

 

„О томе ће бити разговора са премијером и сигурно ће јавност о томе бити обавештена“, рекла је Удовички и истакла да је важно да се после усвајања свих закона до краја осмисли оно што предстоји, али и промени однос грађана и државе.

Министарка је такође нагласила да је део посла који се односи на Министарство државне управе и локалне самоуправе у највећем делу завршен.

Одговарајући на новинарско питање да ли је реч о опроштајном скупу после критике премијера у вези са радионализацијом, Удовички је рекла да је то велики посао и да сматра да треба да се обележи да је део посла завршен, а да део тек предстоји.

„Премијер је у праву, јер се морамо концентрисати на то сада дотерамо до краја посао који је велики и сложен“, рекла је Удовички.

Она је додала да је један од разлога што рок за рационализацију није остварен то што се сада ради пажљивије и поновила да смањењење броја запослених није исто што и откази.

„Требало је створити инструменте, чекамо детаљније резултате на којима ради Светска банка и то је сад већ питање за сваки од ресора. Kонкретно за наше министарство је питање рационализације пре свега питање реорганизације државне управе“, рекла је министарка и прецизирала да се морају мењати уредбе и јачати капатетети Министарства, као и да би сви требало да буду свесни да је спровођење закона много већи посао него њихово доношење.

„То је мали део у односу на цео програм рационализације јавне управе који мора да се ради“, рекла је Удовички. Према њеним речима, смањење које је било циљ за крај децембра очекује се да ће у потпуности или највећој мери бити реализован до следећег прегледа ММФ-а, а да је од броја запослених већи је проблем њихова структура и зато се морају спровести анализе, како не би долазило до дуплирања капацитета и послова.Skip to content