UDOVIČKI: OBELEŽILI SMO DVE GODINE USPEŠNOG RADA MINISTARSTVA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički predstavila je rezultate dvogodišnjeg rada i poručila da onog, ko u novoj vladi bude vodio taj resor, bez obzira ko to bude, čeka puno posla. Udovički je dodala da će sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati da li će ona nastaviti da radi taj posao.

 

„O tome će biti razgovora sa premijerom i sigurno će javnost o tome biti obaveštena“, rekla je Udovički i istakla da je važno da se posle usvajanja svih zakona do kraja osmisli ono što predstoji, ali i promeni odnos građana i države.

Ministarka je takođe naglasila da je deo posla koji se odnosi na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u najvećem delu završen.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je reč o oproštajnom skupu posle kritike premijera u vezi sa radionalizacijom, Udovički je rekla da je to veliki posao i da smatra da treba da se obeleži da je deo posla završen, a da deo tek predstoji.

„Premijer je u pravu, jer se moramo koncentrisati na to sada doteramo do kraja posao koji je veliki i složen“, rekla je Udovički.

Ona je dodala da je jedan od razloga što rok za racionalizaciju nije ostvaren to što se sada radi pažljivije i ponovila da smanjenjenje broja zaposlenih nije isto što i otkazi.

„Trebalo je stvoriti instrumente, čekamo detaljnije rezultate na kojima radi Svetska banka i to je sad već pitanje za svaki od resora. Konkretno za naše ministarstvo je pitanje racionalizacije pre svega pitanje reorganizacije državne uprave“, rekla je ministarka i precizirala da se moraju menjati uredbe i jačati kapateteti Ministarstva, kao i da bi svi trebalo da budu svesni da je sprovođenje zakona mnogo veći posao nego njihovo donošenje.

„To je mali deo u odnosu na ceo program racionalizacije javne uprave koji mora da se radi“, rekla je Udovički. Prema njenim rečima, smanjenje koje je bilo cilj za kraj decembra očekuje se da će u potpunosti ili najvećoj meri biti realizovan do sledećeg pregleda MMF-a, a da je od broja zaposlenih veći je problem njihova struktura i zato se moraju sprovesti analize, kako ne bi dolazilo do dupliranja kapaciteta i poslova.Skip to content