УДОВИЧКИ У ПОСЕТИ НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је у посети Нишавском управном округу, где разговара са начелником округа и представницима јединица локалних самоуправа овог округа. Oво је седми округ по реду у оквиру „каравана“, које је започело Министарство државне управе и локалне самоуправе у протекла два месеца.

 

Удовички је истакла да је сврха „каравана“ управо у разговору са људима којих се закони које доноси ово Министарство највише тичу и да жели да чује њихове сугестије и предлоге у вези са свим активностима које Министарство спроводи и има у плану. Било је речи о законским решењима која су овог лета прошла јавну расправу: Нацрти закона о изменама и допунама закона о локалној самоуправи, о комуналној полицији и Нацрт закона о запосленима у АП и ЈЛС, али и о Нацрту закона о инспекцијском надзору који ће коначно да уведе ред у рад инспекцијских служби, омогући бољу координацију свих инспекцијских служби, и путем којег ће се ефикасније сузбијати сива економија.

Потпредседница је изразила жељу да се оформи Радна група која би укључила представнике ЈЛС и Сталну конференцију градова и општина како би се решила спорна питања која се данас истичу у разговорима, посебно око Уредбе о новом запошљавању. Удовички је изразила разумевање за проблеме које је донела Уредба о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, те је стога објаснила да је покренута иницијатива за измену система тако да се подстакну ЈЛС да саме реструктурирају и тако направе простор за додатно запошљавање, иако морамо да наставимо да ограничавамо укупно запошљавање.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић пренео је потпредседници српске владе да будућност Ниша види у истинској реиндустријализацији, а не у трговини тј. како је он навео „продаји крпица“. Имајући у виду да у Нишу, услед урушене индустријске инфраструктуре, нерешених власничких односа око земљишта, где се често по једној парцели јавља и преко 100 власника, постоји проблем и застој са „браунфилд“ инвестицијама, Перишић је као решење предложио „крушевачки модел“, по коме би се напуштене и неретко разрушене хале и постројења која не раде, срушиле и на тај начин створио простор за „гринфилд“ инвестиције.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић похвалила је напоре Министарства државне управе и локалне самоуправе да се одазове сваком позиву локалне самоуправе која се обрати за проблем и то чини брзо и конкретно.Skip to content