УДОВИЧКИ: УПРАВЕ НЕ СМЕЈУ БИТИ ПОТРСЕНЕ ПОЛИТИЧКИМ ТРАНЗИЦИЈАМА

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Kори Удовички поручила је данас у Зрењанину начелницима управа Средњобанатског округа да локалне управе не смеју бити “потресене политичким транзицијама”, већ да морају да буду професионалци и од 8. јуна почну размену података из службених евиденција.

 

“Очекујем од вас да од 8. јуна грађани виде да је нешто другачије када дођу у управу и сигурна сам да смо на добром путу, као и да је то могуће”, рекла је Удовички и у прилог томе навела да општинска управа у Горњем Милановцу на тај начин већ размењује податке за скоро 70 одсто услуга.

Иако се Србија налази у периоду “политичке транзиције, додала је потпредседница владе, управе морају да покажу да су високо пофесионалне и да тим променама не смеју да буду потресене, јер оне носе своју реформу и реорганизацију и зато је врло важно да се покаже професионализам.

Она је такође навела да се у два наврата већ радило на ЗУП-у и да је сада пронађена она мера која је потребна Србији и грађанима.

“Службеници у јавним управама неће више од грађана тражити податке које држава има у службеним евиденцијама – на пример, ако је лична карта важећи документ, зашто онда морам да прибавим и потврду о пребивалишту”, рекла је Удовички.

Према њеним речима, министарство које води прилагођава државу која је била по мери државног социјализма, а који је хтео да у време самоуправљања – самоуправљачима објасни детаљно шта и како да раде.

“Немам ништа лично против самоуправљања, али ово није идеолошка прича већ практична ствар”, поручила је она.

Од 8. јуна све општинске и градске управе у Србији имају обавезу да почну примену три члана ЗУП-а, који се односе на размену података из службених евиденција.

Ово је трећи консултативни састанак којим Министарство окупља представнике локалних самоуправа из разних округа Србије како би повећало спремност локалних самоуправа за размену података из службених евиденција.

Непосредно пре консултативног састанка одржана је, друга по реду, радионица за новинаре локалних медија, на којој је Биљана Петковић из Кабинета потпредседнице владе истакла да ће се Закон односити на овлашћена и службена лица, а уколико радници буду кршили ова правила грађани ће моћи да се жале Прекршајном суду.Skip to content